Dr. Karoly (Karl) Kuttel
În urmă cu aproape trei luni de zile, doi domni au venit la Primăria Timișoara. Cel puțin numele de familie al unuia dintre ei, ar avea o rezonanță specială în sufletul oricărui timișorean: Kuttel. Cei doi domni, unul trăind în Ungaria și celălalt în Germania sunt doi dintre descendenții unuia dintre cei mai importanți primari pe care i-a avut Timișoara: dr. Karoly (Karl) Kuttel. Ei au venit cu o propunere la Primărie, și anume de a amplasa un panou în memoria primarului Kuttel, în Piața Mocioni.Strănepotul primarului Kuttel, locuiește în Germania și de acolo ne-a trimis un material despre străbunicul său.

„Străbunicul meu s-a născut în orașul Koszeg (Guns), în vestul Ungariei, fiind cel mai mare fiu al unei familii care activa în domeniul farmaceutic. Înaintașii lui au plecat din zona lor de baștină, în Baden, în urma Războiului de Succesiune, în 1689, stabilindu-se în Ungaria. Farmacia Kuttel s-a aflat în posesia familiei de la începutul secolului al 18-lea până în 1950. În momentul de față este muzeu.
Străbunicul meu a ales să studieze științele juridice și a urmat dreptul la Pesta. După finalizarea studiilor a venit la Timișoara în 1840 și s-a angajat ca avocat. A lucrat la tribunalul județean și a fost senator al orașului în 1848. De la crearea „Primei Bănci Timișorene” în 1846 a fost membru în comitetul de conducere, până în 1855. În 1859 ca șef al administrației orașului a fost numit primar interimar. După instaurarea administrației proprii a orașului în 1861, primarul (Josef Weigl) și consiliul local au fost aleși de noul creat comitet de alegeri. Dr. Kuttel s-a aflat în fruntea unui prosper barou de avocați, între 1862 și 1867 și a fost ales primar, cu o majoritate covârșitoare, la următoarele alegeri, cele din 1867.  Mandatul său a durat până în 1872.
A făcut toate eforturile posibile pentru a îmbunătăți situațiile care au fost neglijate. Funcțiunea militară a cetății a fost treptat redusă (a facilitat construcția drumului public în interiorul cetății, respectiv dezvoltarea zonei adiacente cetății), au fost plantați pomi în Piața Prințul Eugen (astăzi, Piața Libertății), străzile au fost pavate, clădirile spitalului și primăriei au fost extinse, a fost înființată brigada de pompieri voluntari și a fost restaurată zona rezidențială. În 1867, un plan al liniilor tramvaiului tras de cai a fost creat după ideile sale și a devenit președintele Societății pe acțiuni pentru construirea unei linii ferate cu tracțiune animale. Linia de tramvai a fost inaugurată în 1869. Pe perioada cât a fost primar, a sprijinit formarea unui liceu modern (astăzi Liceul Lenau, unde este expusă o placă în memoria muncii depuse) și a unui parc al orașului. În 1867 a fost desemnat cel mai bun țintaș al Societății de Tragere din Timișoara. Ultima sa acțiune publică a fost construcția „Teatrului, Redutei și Hotelului”, pe care ziarul „Temeswarer Zeitung” o numea „de o nevoie urgentă pentru populație”. Pentru acest proiect, a cheltuit o parte însemnată a averii personale. Pe perioada construcției, Împăratul Franz Josef I a vizitat Timișoara. Cu această ocazie, primarul Kuttel a primit permisiunea de a da un nume teatrului. După 1872, și-a continuat munca la baroul de avocați, până în momentul morții sale în 1875. Actuala Piață Mocioni din Iosefin a fost numită Piața Kuttel, pentru o lungă perioadă de timp.
În ceea ce privește viața particulară, a fost căsătorit cu Ilona Trandafil și apoi cu Beatrix Lovak din Titel, cu care a avut 5 copii. Cel mai în vârstă fiu al lor, Samuel, a urmat, de asemenea dreptul și a fost judecător consilier la Curtea de Apel Regală a Timișoarei, din 1902. Stră și stră-strănepoții lui trăiesc astăzi în Ungaria, Germania, Norvegia și Canada.
L-a pasionat botanica și de aceea și-a amenajat o mică grădină botanică în jurul casei. Datorită interesului pentru cultura chineză, a învățat chinezește și a studiat literatura chineză (Laotse).
Karl Kuttel a fost, așa cum putem vedea din relatările presei făcute la moartea sa („Temesi Lapok”, 16 și 19 Mai 1875), un om foarte cunoscut și respectat. În special, ca un omagiu pentru munca sa fără odihnă dedicată dezvoltării și înfrumusețării orașului Timișoara – trăsăturile sale deosebite de caracter au fost scoase în evidență.”
Istvan M. Kuttel,
Olching, Germania
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13409897