Interviu cu Johnny Rãducanu
Jhonny RaducanuÎndrăgostit iremediabil de Timișoara, fenomenalul Johnny Răducanu, revine aici de câte ori are ocazia. Aflat la vârsta aducerilor aminte, marele om de jazz este când nostalgic când exuberant și povestește cu plăcere despre vremurile în care cânta la Loyd în compania unor vestiți lăutari sau despre plimbările cu barca pe Bega. Deopotrivă tranșant în afirmații și neobosit în spirit dar apăsat de fuga continuă de singurătate, bătrânețe și boală, Johnny Răducanu dă lecții despre cultură și morală și face o continuă pledoarie pentru țara în care trăiește, cea mai frumoasă din lume.

REP: Johnny, iubești Timișoara! Ai declarat de nenumărate ori că vi aici să te reîncarci spiritual...
JR: Da! Aici sunt într-o altă lume. Oamenii sunt de calitate, sunt frumoși și apreciază muzica.
REP: Ai primit o diplomă de excelență din partea Primăriei....
JR: M-am pomenit într-o seară, când cântam la Club 30, că a venit un lungan la mine și mi-a spus că primesc o diplomă. Era viceprimarul Timișoarei, băiat tânăr și frumos de altfel, și mi-a dat diploma de excelență. O păstrez în colecția mea de amintiri. Am pus-o bine. A....și la ultimul concert, tot viceprimarul mi-a spus să mă mut la Timișoara.
REP: ªi...te muți?
JR: Mă mut dacă aduceți Bucureștiul mai aproape. (și posomorât continuă) Din păcate nu au mai rămas prea mulți din generația mea iar tineretului nu prea pot să-i fac față. Numai prostii au ăștia în cap. ....(revine totuși la ideea cu mutatul) Mi-au promis că-mi dau casă în București, prefectul cu primarul de sector, dar nu vreau să anticipez. ªti, când m-am mutat în garsoniera mea din Taberei am plătit câțiva țigani care mi-au cărat pianul până la etajul 10. Acuma, au aflat clanurile din cartier că-mi dă primăria casă și mi-au transmis că mi-l mută pe gratis. Au așa o artă în ei....Desfac bucățică cu bucățică tot pianul și apoi îl reasamblează. Îți imaginezi ce s-ar întâmpla dacă l-ar căra cu totul și l-ar scăpa pe scări? Ar fi un dezastru.
REP: Haide să vorbim despre oamenii din generația ta.
JR: Nu mai sunt........ Fie au emigrat, fie au plecat în locuri mai bune (i se citește nostalgia în priviri). Ce oameni! Numai valori.
REP: Te-am tot auzit pomenind de iubitele tale din 46.
JR: Da......Ne plimbam cu barca pe Bega. Nu era mitocănia de acum. Veneau iubitele, treceam pe sub sălcii, citeam versuri din Baudelaire și Eminescu și ne iubeam. Erau vremuri minunate.
REP: ªtiu că ai fost bun prieten cu Nichita Stănescu.
JR: Cu Nichita am trăit vremuri frumoase.
REP: Am auzit că pleci în America, în turneu.
JR: Da. Cu Teodora Enache. Plec când vreau în America. E o țară senzațională.
REP: Te-ai gândit să rămâi acolo?
JR: Acum ai spus o prostie! (chiar înfuriat continuă). Eu nu aș părăsi niciodată țara mea. E țara pe care iubit-o întotdeauna. Dacă în România ajungeam să mănânc rahat eu tot rămâneam. Aici e poporul meu, sunt oamenii mei. Am spus de multe ori că sunt spion, am fost spion, am spionat voluntar pentru poporul meu. Eu sunt român!
REP: Ce înseamnă pentru tine să fi român?
JR:. M-am născut într-un oraș în care trăiau toate neamurile - Brăila. Cred că unii din strămoșii mei purtau fesuri roșii pe cap și vorbeau turcește, nu știu, unii poate și grecește. S-ar putea să am și sânge de ovreu. Sunt născut pe acest pământ și asta e tot ce contează. S-ar putea ca de la țigănet să mi se tragă faptul că îmi place să cânt și să umblu peste tot.
REP: Îți aduci aminte că ți-am spus o dată "maestre" și m-ai înjurat?
JR: Păi da, ce e aia maestre? Eu sunt Johnny Răducanu. Toți suntem soldați în armata lui Dumnezeu. Beethoven a fost general. Eu sunt un locotenent. Să ști și tu, darul, harul vin de la Dumnezeu. Fără El nu se poate.
Amalia Matei

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13409912