„Timișoara - De la căruță la tramvai”

Viața generalului Tomescu, cetățean de onoare al Timișoarei se confundă în bună măsură cu istoria orașului în care trăiește din 1939 încoace. Până și clădirea în care locuiește, respiră istorie: un apartament, la etajul al doilea dintr-un imobil cochet și impozant dintr-una din zonele vechi ale Timișoarei.

Generalul Mircea Tomescu a sosit în Timișoara, în 1939, pe când avea 33 de ani, în prag de război, făcând parte pe vremea aceea din Regimentul 2 Cavalerie Roșiori. Impactul cu ceea ce însemna Timișoara și împrejurimile sale la vremea aceea a fost atât de puternic încât și acum după 65 de ani are o imagine clară a vremurilor de atunci.

Chiar dacă în Timișoara atmosfera era apăsătoare pentru că nimeni nu știa dacă va fi sau nu război, aici se trăia bine. Viața era ieftină și abundența economică de atunci îl fac să se raporteze cu uimire la ceea ce a trăit. Își aduce aminte cu uimire piața, care se întindea de unde face tramvaiul curbă la gară și până pe strada Reșița. Era imensă, iar marțea și vinerea – zile de târguială – abundența produselor era copleșitoare. Atunci a văzut pentru prima oară bogăția Banatului: legume, fructe, păsări de curte și chiar ficat de gâscă de peste un kilogram.
L-a surprins curățenia din oraș, parcurile mari și aranjate, Parcul Rozelor, în special care era o splendoare. Seara, după 6, timișorenii ieșeau la plimbare și când oboseau își treceau timpul așezați pe băncile din oraș admirând bulevardele. Apoi, mai era și Grădina Fabricii de bere, a doua ca frumusețe din Europa – spuneau cei mai umblați prin lume ca el. O vede și acum cu ochii minții și o poate descrie în detaliu: scena de dans era ca o piscină, separeurile erau despărțite de un gărduleț viu și întreaga grădină era pavoazată cu ghirlande de beculețe. Iar, serviciile – pur și simplu impecabile.

Sâmbăta seara ofițerii români mergeau la Palace. Cei germani și străinii mergeau la Bulevard. Petreceau până spre dimineață, muzica bănățeană fiind la loc de cinste. Domnii aveau jachetă neagră iar doamnele purtau rochii de seară. Prețurile erau pentru buzunarul tuturor: 46 de lei o ciorbă, 12 lei, friptura. Solda – 8.000 de lei, iar mai târziu ca și căpitan, 10.000 de lei.
Viața culturală era bogată: lumea mergea la teatru, la operă – Opera din Cluj venea în turnee, la fel ca și teatrul din București, erau spectacole de revistă, filme.

În satele învecinate Timișoarei, pe unde au poposit trupele se trăia la fel de bine. Își reamintește de pâinea imensă de Banat, faptul că fiecare gospodărie avea propriul cuptor de copt pâine, că numai în Săcălaz, la vremea aceea erau 7 măcelării! Unii dintre cei înregimentați au învățat de la bănățeni să coacă pâinea sau să prepare carnea de porc. S-au întors în zonele din care proveneau și au făcut bani frumoși pe ceea ce au învățat în Banat.

Apoi, a urmat perioada neagră din viața Timișoarei: venirea trupelor rusești. Generalul râde: „și toată lumea dormea acasă”. A început perioada jafurilor, a nesiguranței de a umbla seara singur pe strada pentru că te confruntai cu riscul de a fi buzunărit sau chiar împușcat. Viața Timișoarei aproape că a murit.

După terminarea războiului – și de fapt acesta este punctul de plecare al discuției noastre – a fost ridicat la gradul de locotenent colonel și decorat cu „Mihai Viteazul”. Râde: apoi m-au trimis 5 ani la sanatoriu: am avut casă, masă gratis și pază la ușă – uimitor mod de a descrie cea mai urâtă perioadă din viața sa: încarcerarea pe o perioada de cinci ani.

Prin ochii unui om de 98 de ani, azi Timișoara e diferită. Principala nemulțumire a generalului este faptul că sunt destui în oraș care nu respectă normele bunei cuviințe și a bunei creșteri: distrug coșuri de gunoi, vandalizează mijloacele de transport, mănâncă semințe …
Dar încheie optimist: „Credința mea e că Timișoara va trece acest hop al indiferenței. Datorită schimbărilor din ultimii ani, Timișoara este acum în altă fază: ca și cum ar fi trecut de la căruță la tramvai.”
Violeta Mihalache

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 08.04.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13518091