„E și țara mea, a noastră, nu doar a lor!”
În urmă cu 15 ani, timișorenii au ieșit în stradă pentru a trăi o viață mai bună. Probabil că pentru fiecare dintre ei, o viață mai bună avea o altă definiție.Ioan Savu a fost unul dintre cei care
a ieșit, atunci, în stradă. Pentru el, în zilele acelea, cea mai puternică dorință care a stat în spatele gestului său de revoltă a fost „să nu mai mintă”. Să respecte, de fapt, una dintre cele zece porunci biblice.

După 15 ani, fiecare decembrie îi readuce în minte momentele de atunci. „A fost cel mai curat moment din viața mea de până atunci. Atât de curat încât mă răscolește rememorarea lui, chiar și acum.” Nu poate privi cu detașare zilele lui decembrie 1989 și îi este destul de greu să povestească ce a simțit, ce a crezut și ce a trăit atunci. Povestește crâmpeie de amintiri, episoade trăite atunci, când „mă durea frica”.

Pe vremea respectivă avea 39 de ani, trei copii și lucra la oficiul de calcul, la Detergenți.
Ceea ce l-a impresionat și l-a marcat atunci, la timișorenii ieșiți în stradă, a fost încrederea acestora că poate fi altfel. Că se poate trăi și altfel, că oamenii vor și pot să se schimbe.
A vrut să se termine cu , ceea ce numește el „adevărul de acasă și celălalt adevăr.”
Participă în fiecare an la manifestările comemorative prilejuite de Revoluția din decembrie 1989. Dar nu din primul rând, ci de undeva din rândul mulțimii.

Și astăzi, la fel ca și înainte de 1989 îl deranjează la oameni refuzul acestora de a acționa și reacționa. Îl numește: „imobilismul de manifestare” al oamenilor. Poate o anumită indiferență în ceea ce privesc lucrurile care se întâmplă în jurul lor.

După 15 ani, nu e nici dezamăgit dar nici mulțumit de societatea în care trăim. „Din păcate, în ziua de astăzi, oamenii sunt mai aproape de teamă decât de curaj.”

Despre trecut vorbește cu încrâncenare și poate cu o urmă de regret. „Atunci am știut ce nu mai vrem, dar nu am știut ce vrem. Poate că asta a fost greșeala.”. Plus că cei care au preluat puterea nu au știut să profite de acest imens capital uman, canalizat într-o dorință acerbă de schimbare.

Dar viitorul îl privește cu încredere. Dovadă stă bucuria cu care vorbește despre familia sa. „Am trei copii și doi nepoți, din cei 12 pe care mi-i doresc. Și o soție minunată.”
La fel ca și în anii trecuți, și în acest decembrie, va participa la manifestările comemorative închinate Revoluției din 1989. Pentru că, are convingerea că ”e și țara mea, a noastră, nu doar a lor!”
Violeta MIHALACHE 
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 08.04.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13517820