Hocus pocus preparatus!

Copii vrăjiți de admirație. Gălăgioși și implicați în ceea ce se întâmplă. Dornici să învețe și ei să facă la fel ca și "el”. “El” e clownul care vine în fiecare weekend, sâmbăta dimineața, în Piața Unirii să îi inițieze pe “ei” în tainele clowneriei. “Ei” sunt copiii care participă la spectacolul Hocus Pocus Preparatus.

Clownul care îi încântă în fie­care sâmbătă dimineața, pe copii, es­te o domnișoară și ea încân­tă­toare, de 25 de ani care are în spate 6 ani de experiență în marionete și clowni. Să tot fie vreo 4 ani de când a început să joace rolul de clown. Și copiilor le face o deosebită plă­ce­re.

Spectacolul pe care Luana Unc­ruțiu, actriță la Teatrul pentru copii și tineri Merlin, din Timișoara, îl face în Piața Unirii este oarecum aparte. Inovația vine tocmai din faptul că show-ul este unul inte­rac­tiv. Explică Lua­na: „Vorbesc cu ei. 50% din spec­ta­col îl fac eu, cealaltă ju­mătate îl fac copiii. Și asta este foar­te important. Nu e ca pe scenă. Co­piii se apro­pie de mine, mă joc cu ei. Da, asta e cu­vân­tul: mă joc cu ei.”

Luana  Uncruțiu

Dragostea de teatru vine de la ta­tăl ei, actor și el, la Teatrul Na­țio­nal. „Pot să spun că am crescut în teat­ru”, spune Luana, care totuși a ales calea teatrului de păpuși. Este foar­te atașată de spectacolul pe ca­re îl prezintă în Piața Unirii și în general de spectacolele interactive cu copiii.

Totul începe cu un truc: copiii ado­ră trucurile, cei mici, până pe la 6 anișori sunt atrași de culori, de miș­care, de mimică și gestică; cei mai mărișori, până pe la 12 ani încep să fie interesați de ceea ce se în­tâmplă în tim­pul trucului, cum de luc­ru­­rile se întâmplă așa cum se în­tâmplă.

Primul truc vizează, de obicei un copil, pentru a le stârni interesul și celorlalți. De obicei, trucul cu cre­ma de ou a la clown. Apoi, urmează trucu­rile care îi implică și pe ceilalți copii, de exemplu cel al cărți de co­lo­rat fără creioane, hmmmmm….

Și dacă credeați că lumea clow­nilor e ușoară, chiar că v-ați înșelat. E greu să  faci rost de noi trucuri, ce­le pe care le știi trebuie bine pre­gă­tire ca să iasă totul cum e pla­ni­ficat. Și în me­seria asta, toți păs­trea­ză cu stric­tețe ceea ce știu. Până și cărțile celeb­ru­lui Iosefini explică trucu­rile pe în­delete, dar omit exact par­tea esen­ția­lă, ca să-ți „iasă”.

Spectacolele Luanei sunt întot­dea­u­na bine pregătite și bine coor­do­nate: „Ideea e să-i lași să facă ce vor, dar tu să fii șeful. Copiii cred or­bește în ceea ce faci”.

Și dacă copilul dumneavoastră v-a spart toate ouăle din cămară în­cercând să găsească un cocoș în ele sau dacă oglinda e toată mânjită pen­tru că pantomima, deh, e grea și tre­buie exercițiu, înseamnă că co­pi­lul sau nepoțelul dumneavoastră a fost deja la show-ul Luanei, de sâm­bă­ta de la 11,00, în Piața Unirii.

Dacă nu, înseamnă că e timpul ca și micuțul dumneavoastră să de­vi­nă „asistent de clown”, să meargă aca­să cu nasul desenat în roșu și ga­ta să experimenteze trucurile pe care le-a învățat de la clown.

Timp încă mai aveți, până la mijlocul lunii septembrie.

Vă așteptăm la Hocus Pous Preparatus! În cadrul proiectului cultural inițiat de Primăria Timișoara și numit, „Timișoara - Mica Vienă”.

Violeta MIHALACHE 

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13651236