"Am dus pentru prima oară Politehnica în occident"

La începutul lunii mai împlinește 70 de ani. De 61 de ani, viața sa se află într-o strânsă legătură cu Poli: jucător, antrenor, consilier. Strict, sever, didactic și riguros. Și, doar din când în când, pe fața sa apare câte un zâmbet, tocmai ca să contrazică prima impresie.
În domeniul său, nimeni nu a reușit performanțele pe care le-a reușit el. Numele lui este Ion V. Ionescu și nu e timișorean să nu fi auzit de el. Da, Jackie Ionescu de la Poli!

„Când mingea vorbește” este noua carte a lui Jackie Ionescu, care va fi lansată în scurt timp. Ea se alătură unei biografii impresionante și, fără doar și poate, de neegalat. In momentul de față, viața profesională a lui Jackie Ionescu pendulează între profesor universitar la două universități timișorene, consilier tehnic al Președintelui Consiliului de Administrație al lui Poli, corespondent al Gazetei Sporturilor și colaborator al TVR Timișoara. Cu toate acestea, nu vrea să își facă planuri de viitor, pentru că, crede el, cel mai potrivit este să-ți trăiești viața după dictonul: „Carpe diem” („Trăiește-ți viața!”). Exemplifică: „De dimineață am ținut un curs la studenți, acum sunt aici și de aici plec la club și poate pe după amiază am timp să beau și un whisky. Viața poate fi trăită frumos și dacă e imprevizibilă!”

Date și cifre - viața unui simbol

În 1980 câștiga cu Poli Cupa României, cu a doua generație de aur a echipei, „generația lui Păltinișanu”, „a jucat” cinci finale de Cupa României și de trei ori a „ajuns” în cupele europene. Cu el la cârmă, Poli a învins și eliminat una dintre cele mai valoroase echipe europene: Celtic Glasgow. Zâmbește: „am dus pentru prima oară Politehnica în occident”.

A promovat în Divizia A peste 150 de jucători. Face o scurtă pauză și mă scrutează cu privirea: „Știi ce înseamnă să promovezi un jucător în Divizia A?” mă întreabă cu glas autoritar. „Înseamnă să-l iei dintr-un mediu anonim și să-l trimiți să joace fotbal de valoare.”

A descoperit jucători de nivel internațional: Helmuth Duckadam, Marcel Coraș, Iosif Rotariu, Dan Păltinișanu, Sorin Vlaicu și mulți alții. Se oprește gânditor și repetă: și mulți alții.

Din 1960 a îmbrățișat și cariera universitară. Practic, în cei peste 45 de ani, cam toți cei care activează în domeniu au trecut prin „mâinile” sale.

A scris 20 de cursuri universitare și șase cărți de tehnică, tactică și beletristică fotbalistică.

În mod inevitabil, vorbim despre fotbal sau despre Poli. Nici nu știu dacă între cele două chiar există o linie de demarcație. Este primul și singurul, în momentul de față, care a reușit să teoretizeze fotbalul, să scrie eseuri și analize psiho-filosofice despre fotbal. Povestit de el, fotbalul devine o artă. Și le dai dreptate tuturor celor care spun că fotbalul nu are nici o legătură cu anumite „figuri dâmbovițene” ultra-mediatizate.

Diploma de excelență

La mijlocul lunii ianuarie, profesorul Ion V. Ionescu a primit din partea primarului Gheorghe Ciuhandu o diplomă de excelență pentru întreaga activitate și promovarea imaginii Timișoarei. Decernarea diplomei a reprezentat un motiv de meditație: „Este un eveniment și fericit și trist în același timp. Fericit, pentru că am reușit prin această recunoaștere să mă pun de acord și să redau orașului tot ce mi-a dat el mie, de foarte multe zeci de ani. Prin această recunoaștere mă echilibrez. Mă simțeam neîmplinit. De partea cealaltă, este un eveniment trist pentru că s-ar putea să fie linia care face totalul. Iar acest lucru îți induce o stare de o anumită tristețe. S-ar putea ca la vârsta mea să fie o recunoaștere, de altfel cum scrie pe diplomă, pentru întreaga activitate. Îmi pun întrebarea, este întreaga activitate? Dacă puneau aici niște puncte, puncte, dădeau o anumită deschidere.”

CV-ul bogat, multele și diversele activități în care e implicat indică, fără urmă de îndoială, că e drum lung până la a trage linie și a face totalul în activitatea profesorului Ion V. Ionescu.

Și din nou Poli…

„Poli e o parte a spiritului orașului, alături de teatre, de poezie, de pictură. Putem vorbi de o „zonă Poli”, o zonă de influență care merge până la Arad, Oravița, Turnu Severin și până unde echipa e iubită.”

Vă vine să credeți că un om cu un asemenea palmares, iubit și admirat de generații de timișoreni, are un ghimpe în suflet? Un ghimpe căruia îi spune „idealul său profesional nerealizat”. Și-a dorit să câștige campionatul național cu Poli. „Cupa României e doar un substitut, un premiu de consolare, obiectivul și idealul meu a fost să câștig campionatul. Și sper ca actuala Poli să mă răzbune și să câștige campionatul!”

Tot așa sperăm și noi!

Violeta MIHALACHE

 

 „Poli este o echipă studențească, intelectuală, cu fotbaliști studenți și antrenori profesori, o echipă care și-a jucat și apărat tot timpul în mod corect șansele în fotbalul românesc, având ca adversare principale pe Dinamo și Steaua, două echipe militarizate și represive ale fotbalului nostru. A intrat tot timpul în rezonanță cu orașul - cultural și non-conformist – și de aceea este atâta de iubită ca echipă.” Profesor Ion V. Ionescu

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13651895