O viață în pași de dans: Jean Uliczay

Numele Uliczay este unul care, fără să exagerăm prea mult, se confundă, de la un punct, cu istoria orașului Timișoara. Am auzit de maestrul Uliczay de la bunicile sau chiar străbunicile noastre, care au învățat să danseze la școala lui de dans, în acea sală mică (și celebră) din Piața Iosefin. Au învățat să danseze de la Uliczay și părinții noștri, am învățat, poate, chiar mulți dintre noi să dansăm de la el. Mi-ar fi greu să cred că ar exista mulți timișoreni care să nu aibă pe cineva în familie sau să nu cunoască pe cineva care a învățat să danseze cu un Uliczay.

În luna mai a acestui an, maestrul Jean Uliczay împlinește venerabila vârstă de 92 de ani.

De vreo șapte - opt ani nu mai predă cursuri de dans, deoarece sănătatea nu i-o mai permite, însă numele de Uliczay merge mai departe. Sub oblăduirea acestui nume emblematic, copii, tineri și mai puțin tineri, începători sau avansați, învață să-și trăiască viața în pași eleganți de dans…

Îmi încep discuția despre Jean Uliczay, așa cum e și normal, în timpul unei ore de dans. Ajung cu câteva mi­nu­te înainte ca ora să se fi terminat și văd vreo 15 – 16 copilași, puțin trecuți de vârsta grădiniței, străduindu-se să ur­meze îndeaproape explicațiile rigu­roase ale antrenoarei. Nu înțeleg foarte mult din mișcări, care mi se par inco­eren­te. Câte un băiețel mai încearcă să se „fofileze”, dar ochiul vigilent al antre­noa­rei îl vede și este mustrat cu blân­dețe. După câteva minute de mișcări și re­petiții se face liniște, antrenoarea se apropie de casetofon și în sală răsună rit­muri vioaie de cha-cha-cha. Brusc, micii dansatori se aliniază și cu o in­cre­dibilă grație latino-americană încep să danseze. Din timp în timp se aude glasul blând al antrenoarei Almuth Uliczay: un-doi-trei, un-doi-trei, un-doi-trei…

Jean Uliczay este timișorean get-beget, din mamă etnic german, născută în Slovacia. Chiar dacă viața l-a mai pur­tat și prin alte locuri, el rămâne timi­șo­rean. La București a studiat dansul și pentru o perioadă a fost dansator de step. Și ste­pul a rămas una din marile sale iubiri.

Nimeni din familia sa nu a avut „legături” cu dansul. Jean Uliczay și-a descoperit pa­siunea care l-a marcat pentru restul vieții, într-un mod în­tâmplător: la 13 ani a participat la un concurs de dans. A câștigat și de atunci a urmat ceea ce știm cu toții: o viață trăită în pași de dans.

E greu de estimat câți oameni, atunci când dansează, își aduc aminte de numele Uliczay: probabil câteva mii. Vor­bim de peste 50 de ani de antrenorat, a zeci de „învățăcei” pe zi. Înainte de răz­boi, a predat dansul în Lugoj. De abia după răz­boi și-a deschis școală de dans în Timi­șoa­ra. Pe vremea aceea cău­tate erau dan­surile de societate – mu­sai era să știi să dan­sezi tango sau vals. Dar vremurile s-au schimbat, și după 1990 căutate și inte­resante au devenit dansurile latino-ame­ricane: samba, cha-cha-cha, rumba etc.

Chiar dacă a predat dansuri de societate, balet clasic, dansuri latino-americane, preferatul său a rămas stepul. Lucrul cu fiecare „elev” în parte.

Toți timișorenii știu că academia Uliczay este cea mai veche școală de dans de societate din Timișoara, un loc unde ani de zile au mers mână în mână plă­cerea, sportul și eleganța. Și chiar umo­rul, deoarece maestrul Uliczay este un per­sonaj fermecător, care avea grijă ca toți cei care îi urmau cursurile de dans să se sim­tă foarte bine acolo. Plăcerea trebuia să fie completă, iar glumele lui veneau ex­traordinar de bine pentru a descleșta frun­țile celor care credeau că nu vor reuși să învețe niciodată cum se face un pas de foxtrot.

Acum numele de Uliczay este dus mai departe de soția sa, Almuth Uliczay, ca­re este antrenoare de dansuri de peste 25 de ani. Mulți ani a predat împreună cu so­țul său, acum o face numai ea. Ac­centuează: „Tot ce a făcut soțul meu, a fă­cut din pasiune. Nu l-a interesat nicio­dată altceva: a făcut dansuri din pasiune, a lucrat cu fiecare elev din pasiune.”

Unul dintre fiii lui Jean Uliczay i-a îm­părtășit iubirea pentru dans și, după o ca­rieră de balerin, și-a deschis școală de dans în Germania.

Ora de dans continuă: acum, alături de micii dansatori, care se pregătesc de concursul din 2 aprilie (mult succes!), vin și cei mai mărișori, adolescenți. Pentru o jumătate de oră vârstele nu mai au nici o importanță, toți, mici și mai puțin mici, umplu sala de dans: de astă dată, în pași de cha-cha-cha, cu un nume care a devenit un adevărat blazon pentru Timișoara - Uliczay…

Violeta MIHALACHE

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13651544