O viata in alb si negru
sahistaCu patru medalii de aur la mondiale, patru titluri naționale la junioare, cinci titluri naționale la senioare, o medalie olimpică, numărul 12 în lume în acest moment și multe alte medalii de altă culoare decât cea aurie, putem spune fără ezitare că, Corina Peptan este un om care și-a găsit drumul în viață. O tânără subțire, aparent fragilă, cu ochi arzători și care vorbește cu o mare pasiune despre subiectul vieții ei: șahul. Si care are în fața ei un nou campionat, al patrulea anul acesta, și o nouă medalie de câștigat.
 
O combinație rar întâlnită: o ambiție de fier combinată cu o delicatețe specifică celor solitari. În fața mea se află o tânără de numai 25 de ani, cu un surâs fermecător, cu privirea hotărâtă și cu un curriculum vitae impresionant. Hotărâtă să mai câștige o nouă medalie și la Campionatul European din Turcia, de săptămâna viitoare. Să simtă că a mai triumfat o dată, că dorința ei de mic copil, de a „reuși în ceva” i s-a confirmat din nou.

A început să joace șah de mic copil. La televizor a văzut-o pe Elisabeta Polihroniade, mutând niște piese pe o tablă de șah. A făcut și ea la fel, chiar dacă nu a înțeles regulile. Dar s-a simțit atrasă de piesele de șah de pe tablă, piese care acum au devenit prieteni de nădejde. La opt ani, deja juca șah într-un cadru profesionist, la un club. „Am avut noroc”, îmi spune, „părinții mi-au dat libertatea să aleg ce îmi doresc să fac în viață și încrederea că voi face alegerea cea mai bună pentru mine.” Si chiar i-au oferit alternative: pictura sau tenisul.

Dar ea s-a simțit atrasă de șah. Dacă ar fi să aleagă încă o dată, tot șah ar alege. Pentru că șahul se potrivește cel mai bine cu structura ei internă, înseamnă disciplină, i-a organizat viața și timpul, o ajută să se concentreze. I-a dat un sens vieții.

Dacă la opt ani, șahul însemna doar dorința arzătoare a unui copil de a reuși într-un domeniu, astăzi, înseamnă cam opt turnee pe an, multe cantonamente și nenumărate ore de pregătire. Sunt zile când se antrenează mai mult și altele când nu o face deloc. Importantă este starea de spirit în care se află. Când a fost copil, junioară îmi spune ea, important și definitoriu era talentul. Acum ca și senioară contează mai mult munca și experiența.

Viața reală și cea de pe tabla de șah sunt complet diferite; relația dintre ea și oameni și dintre ea și piesele de șah este diferită: oamenii sunt imprevizibili, e mai ușor cu piesele de șah. S-a obișnuit cu ele, le cunoaște, pe tabla de șah se simte liberă, în largul ei. Asta nu înseamnă că i-ar fi vreun moment greu să se relaționeze cu oamenii din jurul ei, și chiar discuția noastră extrem de lejeră și lipsită de ezitări îmi confirmă acest lucru.

Îi place natura, o relaxează, se identifică cu ea, în principal pentru că este o fire solitară. E mai greu să te cunoști și să te depășești alături de ceilalți, de aceea uneori e mai bine să fii singur. Cei care fac lucruri deosebite în viață, sunt în general, oameni singuri, doar ei cu arta lor, îmi mărturisește cu un glas hotărât și poate puțin melancolic, un om care are mulți prieteni.
A avut și momente când a simțit că poate ar trebui să facă o pauză, sau chiar să o ia pe un alt drum: dar imediat a înțeles că mai are multe de dăruit, că nu și-a atins țelul, că nu a ajuns la nivelul la care să spună că a dat tot ce putea da.

Timișoara este locul care i se potrivește, nu are o locație anume, preferată în oraș, îi place Timișoara pur și simplu. „Până acum nu am găsit alt oraș mai bun”, îmi spune surâzând, „stau puțin în Timișoara dar mi-e drag să mă reîntorc de fiecare dată.” Se simte stânjenită când oamenii o recunosc pe stradă, pentru că nu s-a considerat niciodată altfel decât ceilalți oameni. Până și bucuriile ei sunt cât se poate de firești: să ai cu cine să împarți lucrurile pe care le realizezi.
Mă uit cu atenție la chipul hotărât din fața mea. Locul de campioană europeană la șah care se dispută în zilele următoare pare să aibă deja un ocupant ….

Violeta MIHALACHE
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13328477