Dragostea este plinã de bunãtate
Acad. Prof. Dr. Ioan Munteanu„Si dar prorocesc dacă aș avea și tainele toate le-aș cunoaște și orișice știință, și de-aș avea credință atât de multă să mut munții din loc, - dacă nu am dragoste, nimic nu sunt.
ªi toată averea mea de-aș face-o milostenii și trupul mi l-aș da să fie ars, - dacă nu am dragoste, nimic nu-mi folosește . Dragostea rabdă îndelung; dragostea este plină de bunătate; dragostea nu știe de pizmă; nu se laudă; nu se trufește.”
Apostolul Pavel,
Prima scrisoare către Corinteni 13
 
Numai un om care simte o mare dragoste pentru semenii săi poate avea îndrăzneală să învingă limitele cunoașterii și să schimbe destine. Este un om care dăruiește fericire, creând viață, acolo unde numai speranța a mai rămas.
 
Mă „strecor” cu greu printre consultații, operații, studenți, paciente de ultim moment, teze de doctorat, probleme administrative și reușesc să „ajung” la domnul profesor. „Îmi face plăcere să fiu obosit la sfârșitul zilei” își justifică, zâmbind, programul încărcat, domnul profesor, într-o vineri după-amiază, la Clinica Bega, într-un birou pe a cărui ușă scrie cu litere aurii: Acad. Prof. Dr. Ioan Munteanu.
Privesc cu atenție locul în care mă aflu: atârnate de pereți fotografii cu somități, diplome în toate limbile pământului: română, engleză, germană, chineză … Printre ele cea de Cetățean de Onoare al Timișoarei. Pentru că profesorul Munteanu este mândru că este timișorean. Ne-a reprezentat orașul pe tot globul: Montreal, Chicago, Manila, Capetown sau Washington, întreaga lume medicală a auzit de Timișoara doctorului Munteanu. Îmi arată numărul din februarie al revistei americane, „American Journal of Obstetrics and Gynecology”, numărul 1 în domeniul obstetricii și ginecologiei și îmi indică emoționat articolul în care scrie despre el. Primul român menționat vreodată de revistă. Pune degetul pe foaia de hârtie și îmi spune plin de mândrie „uite, scrie Timișoara”.  
Cunoscându-l pe profesorul Munteanu am înțeles că Timișoara este orașul premierelor datorită oamenilor care au ales să trăiască aici: domnul profesor este primul român care a realizat în 1995 fertilizarea in vitro, România fiind a 17 a țară din lume care a reușit această performanță. De atunci și până acum, aproximativ 500 de vieți de copil au fost create în afara corpului uman, în eprubetă, toți sănătoși și perfect normali. Este primul doctor din România nominalizat ca vicepreședinte al forului mondial suprem al ginecologilor obstetricieni. A participat la zeci de congrese internaționale. A scris zeci de cărți. A finalizat Tratatul de obstetrică, o lucrare de 1.500 de pagini, care a primit premiu pentru cea mai bună carte de specialitate și a cărei realizare a coordonat-o. Este membru fondator și președinte a Societății Române de Reproducere Umană Asistată. Este membru al Academiei de ªtiințe din New York. Este primul doctor român care a făcut intervenții chirurgicale laparoscopice în ginecologie. A realizat prima histerectomie totală pe cale laparoscopică. Este primul român care a făcut operații plastice mamare cu proteză. Profesorul Munteanu este primul …
Insistă că realizările lui reprezintă munca unei echipe, că nu a fost și nu este singur.
Vorbește și despre planuri de viitor: să organizeze în România, poate chiar în Timișoara dacă va avea spațiu, Congresul Jubiliar de Obstetrică și Ginecologie.
Se încăpățânează să mai aibă și timp liber, viață personală, să nu renunțe la schi iarna, la înot, vara și din când în când, cu o anumită regularitate necesară păstrării condiției fizice, la partidele de tenis cu prietenii.
Am posibilitatea să asist la o discuție cu una dintre pacientele sale. Mă surprinde capacitatea sa de a reține detalii, de a reuși să găsească cu ușurință, soluții, să poată încuraja și să mai poată și glumi.
A terminat școala cu 10 pe linie. Putea alege orice, dar a ales să fie medic. Tatăl său a murit pe când el avea doar un an și jumătate, dintr-o eroare medicală: o apendicită neoperată la timp. Nu știe sigur dacă acesta a fost motivul pentru care a ales medicina. Dar de când a făcut această alegere, a profesat pentru a ajuta și a dărui fericire celor din jurul său.
„O operație chirurgicală e ca o operă de artă pentru mine” îmi mărturisește domnul profesor pentru care medicina dincolo de a fi o profesie este o artă. A avut emoții mari atunci când a „îndrăznit” conceperea primului copil in vitro. ªi pentru că nu i-a fost frică, Daniel are acum 6 ani și la toamnă merge la școală. Este un copil sănătos și inteligent, vorbește, deja, engleza… Simt mândria din glasul domnului profesor și-i văd privirea aprinzându-i-se de entuziasm atunci când se referă la el și îmi dau seama că acum nu vorbește domnul doctor Munteanu, ci omul Ioan Munteanu. 

Fără doar și poate că aceasta a fost realizarea vieții sale: fertilizarea in vitro. Sau mai simplu spus Daniel, Ana, Cosmin, Dan, Ioana … adică, aproape (deocamdată) cei 500 de copii „ai săi”. Pentru că ce poate fi mai frumos, mai uman și mai creștinește decât să creezi viață. Ca în orice altă profesie, și în viața profesorului Munteanu au existat și momente mai puțin bune. Dar atunci când zi de zi vezi că ai mai reușit o dată, că ai  semănat, din nou speranța și bucuria, în sufletul celor din jurul tău, că cei din breasla ta te privesc cu respect, cine mai are timp de regrete?
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 06.08.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13855876