Decanul de vârstă
 Gheorghe ChioranDomnul Gheorghe Chioran este poate cel mai îndrăgit „bunic” de la Centru de Zi pentru Persoane Vârstnice. Chiar dacă vine doar de două ori pe săptămână la Centru, toată lumea a remarcat spiritul tânăr, dorința de a face mereu glume și de a-i bine dispune pe ceilalți dar și experiența de viață și pildele pe care le împărtășește oricui. E într-un fel un punct de reper: este mereu invitat la toate acțiunile, iar atunci când lipsește toată lumea întreabă ce s-a întâmplat cu domnul Chioran.

Prima mea întrebare a mea e de fapt un îndemn: spuneți-mi despre dumneavoastră…

„Adică să vă povestesc despre viața mea?” De loc e de pe undeva de lângă Carei. Copil orfan, tata a murit pe când el avea doar 8 luni iar mama când el nu avea decât 9 ani. Primul noroc a fost învățătorul din sat: l-a văzut că-i place să învețe și l-a trimis la școală, la Satu Mare.

Acolo, a întâlnit un alt noroc: directorul școlii l-a lăsat să studieze și să locuiască la internat fără să plătească nici un ban. Mare noroc pentru un copil orfan! „Și când am văzut eu că primesc trei mâncări pe zi și nici o bătaie, m-am chinuit să învăț și mai mult, ca să nu aibă vreun motiv să mă dea afară din școală”, îmi spune domnul Chioran.

La 17 ani absolvea școala și primea diploma de învățător. Când a primit primul salariu de învățător „a avut bani de-i rupeau buzunarul”, așa că s-a pus pe cheltuit.

De căsătorit s-a căsătorit după ce și-a dat definitivatul, cu o domnișoară pe care o cunoscuse cu acest prilej. A fost un mariaj care a durat 50 de ani și din care a rezultat o fată.

Dacă povestea vieții o termină relativ repede, subiectul pe care nu ar mai vrea să-l epuizeze este nepoțelul de patru anișori, care-i smulge și acum, și zâmbete și lacrimi. Astăzi, copilașul de odinioară – mai altfel decât toți copilași pe care-i cunoscuse el în 43 de ani de serviciu – are 36 de ani, este doctor la Spitalul Județean și are la rândul său o fetiță. Pentru bunicul său, el a rămas însă, copilul de patru anișori care stârnea admirația tuturor celor care vedeau că, de exemplu la vârsta aceea fragedă știe să citească cursiv. Nu l-a învățat nimeni să citească, îmi explică extrem de mândru domnul Chioran, a învățat singur. Își amintește cu exactitate până și problemele de aritmetică pe care micuțul le-a rezolvat, încă dinainte de a merge la școală.

După ce a rămas văduv și după ce timp de 3 ani de zile a „răbdat” de foame pentru că nu știa să „fiarbă” a făcut „o ședință de unul singur” și a hotărât: trebuie să se recăsătorească.

Și-a luat inima în dinți și a mers să le spună copiilor ce decizie a luat. Iar ei deloc încântați au întrebat cine e pretendenta. Era vorba de o veche cunoștință, rămasă și ea văduvă. Zâmbește: „a fost dragoste la prima vedere”. Decizia i-a aparținut.

Și s-a recăsătorit. Mariajul a durat 12 ani, dar ultimii ani au fost umbriți de boala soției: Alzheimer. Vorbește foarte frumos despre ea, așa cum frumos vorbește și despre mama fetiței sale, prima soție.

La Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice a ajuns întâmplător: citind în ziar și venind la Primărie să întrebe ce și cum. Iar acum mai are încă o familie.

De câteva zile a decis că e timpul să mai facă parte dintr-un nou organism înființat recent: Consiliul Seniorilor. Și așa a ajuns „decanul”.

Se face ora 13,00 și microbuzul Centrului e pregătit să-l ducă pe fiecare la casa lui. Pentru ca mâine dimineață să-i adune înapoi și să-i ducă „acasă”, la Centru.

Povestea domnului Chioran continuă…

Violeta MIHALACHE


Text foto:

În urma cu un an, când Gheorghe Chioran și-a sărbătorit cei 92 de ani,

alături de noua familie de la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice


 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 26.02.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13499268