O viceprimăriță de 16 ani


Doriana este o fată fermecătoare, cu un zâmbet irezistibil și o privire blajină și optimistă. Chiar dacă e numai în clasa a X a are cultura și vocabularul unui adult, educat.Cât despre idei…

Doriana Moțoc în doar câteva cuvinte înseamnă: olimpică la română și istorie și viceprimăriță în Consiliul Local al Tinerilor.

În realitate, e încă un copil care vorbește cu vorbele unui om matur și gândește cu mintea unui înțelept trecut prin viață.
Elevă la Colegiul Național Bănățean, ne reprezintă orașul la olimpiadele naționale: a luat locul întâi la olimpiada de limba română, faza județeană și locul doi la cea de istorie.

Anul trecut, prin iunie niște colege mai mari, din clasa a XI a i-au spus că bine ar fi să candideze și ea pentru un loc în ceea ce a devenit Consiliul Local al Tinerilor. Și pentru că e o leoaică, deci „luptătoare” – așa cum îi place ei să zică despre ea, s-a aruncat în „luptă”. A avut parte de o adevărată campanie electorală: a făcut fluturași, a lipit afișe, a mers din clasă în clasă să-și convingă „alegătorii”, a răspuns la tot felul de întrebări. Finalul: bineînțeles că a câștigat. Râde. „Am câștigat în fața băieților macho de-a XI – a și a XII a.”

A avut chiar și un proiect pe care l-a coordonat și care a presupus petrecerea unei zile cu copiii de la Centrul pentru Primirea Copilului. Idei ar mai fi multe.

În primul rând, se gândește la cei care sunt ca ea: copii care muncesc mai mult decât ceilalți. Și îmi dă exemplu pe cei din trupa de teatru de la liceul ei: „Știi, participă la tot felul de festivaluri și întotdeauna iau premii. În general iau premii pentru originalitate. Și poți să vrei mai mult decât atât?”

Acești tineri trebuie promovați și încurajați. Atât ei, cât și cei care sunt în jurul lor.

Dacă ar fi să vorbim despre viitor – dar ea nu vrea asta, pentru că, pentru ea important este prezentul, singurul care e sigur – parcă ar studia mai departe științele politice.

„Nu, nu mă văd în postura unui viceprimar adevărat. Nu am obiceiul să mă gândesc la cum o să arăt sau unde o să fiu peste 20 de ani. Uneori îți faci atâtea planuri, iar viața trece pur și simplu pe lângă tine, iar tu ești ocupat să-ți faci planuri.” – un copil de 16 ani?!?

Viața ei a fost marcată recent de un tragic accident în familie. Evită să vorbească prea mult despre asta, iar eu îi înțeleg ezitarea și o încurajez să trecem mai departe. O privesc și îi văd în ochi, pentru câteva clipe, o urmă de tristețe. Dar o admir pentru puterea ei de a zâmbi din nou și de a concluziona: „Tragedia asta m-a învățat că lucrurile se pot schimba dintr-un moment în altul.” Așadar, nu merită să ne facem planuri.

Doriana mai are o soră mai mică, elevă în clasa a șasea la Arte Plastice. Îi place ciclismul și ascultă Iris. „Cred că sunt o persoană care știe să îmbine plăcutul cu utilul. Știu când să învăț și când să mă distrez.”

O întreb ce îi place să citească, iar ea îmi vorbește despre cărți despre care majoritatea celor de vârsta ei nici măcar nu au auzit.

Ideea unui Consiliu Local al Tinerilor i-a plăcut de la început. Dar lucrurile pot fi îmbunătățite, mai ales că vorbim despre o persoană cu resurse și energie. Dar, uneori între celălalt viceprimar și primar (amândoi băieți!) parcă nu se simte tocmai în largul ei. Nu prea țin pasul cu dorința ei de a schimba și îmbunătăți acest proiect. Nici măcar nu o prea iau în serios, pentru că e fată: „mentalitate patriarhală!”

Dar știu că Doriana nu va capitula. Ea este genul de tineri de care societatea noastră are nevoie: cu idei, creativi și dornici de a schimba lucrurile care nu merg tocmai așa cum ar trebui să meargă.

Dar acești tineri au nevoie, pentru a se dezvolta în plinătatea lor, de sprijinul nostru. Pentru ca ce este astăzi doar un Consiliu al Tinerilor să devin mâine un adevărat for de conducere.

O lideră avem!

Violeta MIHALACHE


 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13409944