Locuințe pentru tineri și pentru evacuați

Timișoara se confruntă de ani buni cu o criză acută de locuințe. Fără îndoială, cea mai afectată categorie este cea a tinerilor, aceștia fiind de multe ori forțați să stea în chirie la persoane private, să părăsească orașul sau chiar să emigreze. Până în prezent nici statul nici primăria nu a găsit soluții concrete care să ofere un număr important de locuințe tinerilor. Deși există mai multe direcții de acțiune (locuințe sociale, ANL-uri, concesionarea unor parcele de teren etc.) acestea nu au reușit să limiteze considerabil presiunea existentă în sectorul imobiliar. Prețurile și chiriile sunt tot mai mari iar numărul celor care părăsesc Timișoara este într-o continuă creștere. Conform datelor existente la Direcția de Statistică, municipiul Timișoara a pierdut în ultimii ani câteva zeci de mii de locuitori. Mai mult, dacă ritmul se menține, în 2-3 ani Timișoara va avea o populație mai mică de 300.000 de locuitori, fapt ce va avea implicații negative asupra bugetului orașului.

Cea mai ieftină soluție de realizare a unor noi locuințe este reprezentată de mansardarea blocurilor existente în oraș. În condițiile în care la primărie sunt înregistrate câteva mii de cereri de locuințe și având în vedere lipsa de eficiență a soluțiilor aplicate până în prezent consilierii locali ai Partidului România Mare: Adrian Pășcuță și Petre Petrișor au înregistrat la primărie un referat prin care propun Primăriei Timișoara demararea de urgență a unui proiect de construire la mansardă a unor locuințe destinate închirierii și vânzării către tineri. Persoanele care-și dau acordul pentru mansardarea blocului în cadrul acestui program ar putea fi recompensați cu scutirea pe câțiva ani (5-10 ani) de la plata unor taxe sau impozite locale sau ar putea beneficia de anumite investiții preferențiale din partea primăriei.

Criteriile pentru repartizarea locuințelor ar trebui stabilite printr-un proiect de hotărâre iar demararea proiectului ar trebui să aibă loc anul acesta cât mai repede. Conform estimărilor noastre în Timișoara ar putea fi realizate astfel câteva mii de apartamente, iar Primăria ar putea să-și recupereze banii, chiar cu un mic profit. Cel mai important însă este ajutorul oferit tinerilor cărora li se dă astfel o șansă pentru o viață decentă în Timișoara. Evident, aceste locuințe pot și trebuie să fie oferite și familiilor aflate în neplăcuta situație de a fi evacuate de către foștii proprietari.

Adrian PĂȘCUȚĂ
Consilier local PRM

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13409347