Verde pentru parcuri!

Parcul Botanic și Parcul Rozelor vor fi reamenajate și modernizate. Următorul pe listă este Parcul Copiilor.

Două dintre cele mai importante parcuri ale orașului, Rozelor și Botanic, au primit, în sfârșit, în ședința din luna mai, aviz favorabil din partea Consiliului Local pentru a putea fi modernizate și reamenajate, după repetate respingeri. Demersurile executivului pentru modernizarea acestor parcuri au început în 2004 pentru Parcul Rozelor, respectiv în 2006 pentru Parcul Botanic, dar s-au lovit de blocajul Consiliului Local.

Consilierii au fost de acord că reamenajarea primului se justifică având în vedere că este unul dintre cele mai apreciate și reprezentative parcuri ale Timișoarei, prin poziția sa centrală, prin stilul clasic bine definit și prin colecțiile de trandafiri cu care se mândrea odinioară. Studiul de fezabilitate pentru „Reamenajarea și modernizarea Parcului Rozelor” a fost întocmit în 2006 de Primăria Timișoara, iar finanțarea provine de la bugetul local. Se vor face, printre altele, lucrări la aleile pietonale și la parcaje, lucrări de arhitectură, rețele electrice, rețele de incintă apă-canal și amenajări peisagistice

Investiție istorică

Parcul Rozelor, cu o suprafață de 35.790 mp, este considerat de specialiști cel mai original și mai impresionant din salba de parcuri care flanchează râul Bega, în zona centrală a orașului. Realizat între anii 1928-1931, printr-o colaborare a Primăriei  Timișoara, Societatea Amicii Rozelor și familia Muhle cu o subscripție publică de peste 1.000.000 de lei aur (azi peste 2 milioane de dolari), acest parc a fost una dintre realizările de excepție ale urbei. Distrus în parte în timpul războiului și loc de cazare (împreună cu Parcul Copiilor) a trupelor rusești, Parcul Rozelor a fost refăcut după anii 1970, dar fără să mai prezinte valoroșii trandafiri, peste 2.000 de soiuri, de la înființarea lui.

Circuitul european

Lipsa canalizării, a iluminatului corespunzător, degradarea aleilor, împrejmuirii etc. au determinat Primăria Timișoara încă din anul 2003 să demareze o serie de acțiuni, pentru refaceri și modernizare. Astfel s-a constituit un comitet ad-hoc format din reprezentanți ai societății civile, USAB, Universitatea de Vest, Politehnica, Dimitrie Cantemir etc. Ca urmare a eforturilor făcute, a prezenței în Timișoara a actualului președinte al Asociației Amicii Rozelor, Dr. St. Wagner, s-a întocmit un program de activități. S-a reușit aducerea în Timișoara a lui Th. Bennet, directorul Centrului Intercultural European, pentru introducerea parcului în circuitul european.

Recuperarea funcției științifice

Și Parcul Botanic va fi reamenajat și modernizat. Conform hotărârii adoptate de consilierii locali în aceeași ședință din luna mai, finanțarea acestui obiectiv se face din bugetul consolidat al municipiului Timișoara, dacă nu există posibilitatea finanțării din alte surse. Parcul Botanic există pe o hartă veche a orașului, din anul 1936, cu alei asemănătoare cu cele de astăzi. Cea mai veche relatare despre el, consemnată în volumul „Timișoara verde”, a fost identificată într-un memoriu al fostului director al Horticulturii, C. Chionchin:

„Parcul Botanic trece în admi-nistrarea Serviciului Horticol în 1959, în urma plecării trupelor militare sovietice; el avea o suprafață de 97.895 mp, iar în același an s-au amenajat 13.000 mp rabate de flori și s-a donat o colecție de „Cana indica”, în 83 de varietăți, plus 16 varietăți noi”. Documentele din acea perioadă arată că anual se înregistrau peste 60.000 de vizitatori.

Parcul Copiilor

În vederea reamenajării și modernizării Parcului Copiilor, consilierii locali au optat, la ultimul plen, pentru o asociere în participațiune a Consiliului Local Timișoara cu o firmă. Aceasta va fi desemnată în urma unei licitații. Consilierii au avut două opțiuni: investiții de la bugetul local sau asocierea.

În Parcul Botanic, din peste o mie de specii de plante au mai rămas în jur de 200.  „Timișoara verde”

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13397546