Cele douăzeci de proiecte componente vor fi realizate rând pe rând și unele destul de repede.
Prin cooperarea cu orașul Milano și apoi cu prestigiosul institut german Fraunhofer avem, în momentul de față, o strategie generală de dezvoltare a traficului integrat în Timișoara și zona metropolitană, pentru asigurarea mobilității transportului urban, regional și chiar național sau internațional. Pentru implementarea strategiei, Timișoara are nevoie de sprijin guvernamental și deja am trimis documentațiile pentru centura feroviară la minister. Nu avem de-a face doar cu proiecte de interes local sau de responsabilitate locală - strategia cuprinzând și căile ferate și traficul aerian, a declarat la prezentarea strategiei primarul Gheorghe Ciuhandu.
Obiectivele strategice sunt detaliate pe domenii
Consiliul Local al Municipiului Timișoara a aprobat strategia realizată de experții străini în parteneriat cu cei români, care va fi implementată pentru realizarea unui transport integrat, care va cuprinde o dezvoltare concomitentă, cu legături directe între drumuri, căi ferate, aeroport, navigație pe Bega. Avizarea de către CLT a documentației a făcut posibilă întâlnirea apoi a specialiștilor pentru a stabili temele de cercetare, în număr de 20, pentru care s-au făcut grupuri de lucru și s-au stabilit termene clare de realizare. Strategia va fi realizată pe bucăți, fiecare componentă fiind detaliată într-un proiect tehnic care va fi supus aprobării de finanțare din diferite surse: pentru căi ferate și aeroport-Ministerul Transporturilor pentru că se află în proprietatea lor, pentru drumuri și transport public -bugetul local, bugetul național și fonduri europene, pentru Canalul Bega, care va fi navigabil și va fi populat cu vaporetto, vaporașe pe care le va cumpăra RATT-bugetul local, bugetul național și fonduri europene.
Câteva dintre obiectivele propuse:
Drumuri: închiderea inelului de centură, realizarea de noduri și poduri peste Bega; legătura rețelei urbane cu rețeaua regională și europeană; realizarea unui sistem coerent de parcaje; dezvoltarea rețelei la transport nemotorizat: biciclete și pietoni.
Transport public: dezvoltarea infrastructurii transportului public în Timișoara; realizarea infrastructurii transportului periurban; conectarea transportului urban, periurban și extern; integrarea sistemului de management al transportului public la sistemul general de control al traficului urban.
Aeroport: conectarea aeroportului la rețeaua feroviară; conectarea aeroportului la rețeaua rutieră.
CFR: realizarea centurii feroviare de nord pentru descongestionarea traficului feroviar de marfă din zona centrală a orașului; estacada (calea ferată suspendată) între Gara de Nord și Remetea Mare și Giarmata; traversarea fără bariere a rețelei de transport rutier prin modificarea niveletei căii ferate; modernizarea gărilor de cale ferată ca stații de transfer intermodal cu trenuri interurbane și trafic regional; conectarea căilor ferate cu aeroportul se va face prin realizarea a doar 3 kilometri de cale ferată nouă; valorificarea rețelei de căi ferate industriale prin integrarea lor în liniile de tramvai ale RATT.
"O strategie care poate să pară decupată dintr-un film science-fiction putem să o transformăm, mult mai curând decât s-ar putea imagina, în realitate. Și acesta este, de fapt, scopul proiectului Vision 2030" Gheorghe Ciuhandu, Primarul municipiului Timișoara