Fuziunea aeroporturilor

Edilii au luat atitudine pentru ca timișorenii să nu fie defavorizați. Primăria Municipiului Timișoara a primit în 24 august o adresă din partea secretarului de stat Eusebiu Pistru, prin care i se solicita ca până în 31 august 2009, să transmită la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii o copie după hotărârea de consiliu local care exprimă punctul de vedere privind fuziunea Aeroportului Internațional Traian Vuia din Timișoara cu aeroportul din Arad. Deoarece nu se prezentau niciun fel de date referitoare la oportunitatea fuziunii celor două aeroporturi și  a înființării Companiei Naționale Aeroportuare “Banat”, Primăria a răspuns în aceeași zi ministerului, solicitând clarificări și un studiu de oportunitate/fezabilitate. În adresa minis­terului se mai spunea că CJ Timiș și CL Arad au aprobate astfel de hotărâri. Contrar celor conținute de adresa de la minister, nici Consiliul Județean Timiș și nici CL Arad nu emiseseră până la acel moment vreo hotărâre de consiliu prin care să își dea acceptul pentru fuziune. Consiliul Local Timișoara a fost convocat în ședință extraordinară, luni 31 august, pentru a discuta solicitarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Până la întrunirea Consiliul Local în plen municipalitatea timișoreană nu primise nici un fel de documentație tehnică referitoare la proiectul de fuziune a aeroportului din Timișoara cu cel din Arad, pentru a o pune la dispoziție consilierilor locali și opiniei publice.

Hotărârea CLT

Consiliul Local al Municipiului Timișoara, întrunit la 31 august 2009, în ședință în plen, a adoptat Hotărârea nr. 330 privind strategia Consiliului Local al Municipiului Timișoara referitoare la dezvoltarea Aeroportului Internațional Timișoara Traian Vuia. CLT a decis respingerea ca prematură a propunerii de participare în procesul de fuziune a Aeroporturilor din Timișoara și Arad și formarea Companiei Naționale Aeroportuare Banat, din cauza nefundamentării ei din punct de vedere economic, tehnic, financiar și juridic cu niciun document din partea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Consiliul Local al Municipiului Timișoara și-a manifestat disponi­bilitatea de partici­pare în acționariatul Aeroportului Internațional Timișoara Traian Vuia. S-a solicitat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii transmiterea următoarelor: studiul de fezabilitate sau/și studiul de oportunitate referitoare la crearea Companiei Naționale Aeroportuare Banat; principiul în baza căruia se vor stabili cotele de participare a acționariatului noii societăți; orice alte documentații pe care ministerul le consideră importante cu privire la acest subiect.

 Consens la dezbaterea publică

Consiliul Local al Municipiului Timișoara a convocat o dezbatere publică referitoare la strategia de dezvoltare a Aeroportului Internațional Timișoara Traian Vuia, la care edilii timișoreni, reprezentanții mediului economic și ai societății civile s-au pronunțat împotriva deciziilor arbitrare de la București, care defavorizează de fiecare dată Timișoara. Consensul participanților a arătat că era momentul pentru a se lua atitudine. Ca urmare a poziției ferme a timișorenilor, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a trimis un secretar de stat la o întâlnire cu autoritățile locale, la care reprezentanții ministerului au promis că vor realiza și vor trimite un studiu  de oportunitate/fezabilitate referitor la fuziune și la crearea Companiei Naționale Aeroportuare “Banat”.  Reacția timișorenilor a fost corectă, deoarece orice decizie trebuie să aibă la bază atât date economice clare, cât și informații legate de viitorii acționari ai companiei care va rezulta în urma fuziunii și de cotele parte care le revin.

“Privatizarea Aeroportului din Timișoara și a celui din Arad ar trebui să se facă tran­sparent, printr-o licitație in­ternațională.”

Gheorghe Ciuhandu,
Primar al Timișoarei

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13397330