Problema încălzirii locuințelor, la iarnă
În iulie 2009, executivul Primăriei Timișoara a înaintat Consiliului Local un proiect de hotărâre vizând prețul gigacaloriei și respectiv prețul încălzirii, în sistem centralizat dar și sprijinul financiar ce urma să se acorde pentru achitarea facturii la căldură, la iarnă. Astfel, persoanele singure și familiile cu venituri de până la 900 de lei pe membru de familie ar primi ajutoare. Consiliul Local a aprobat acest proiect, însă Prefectul județului Timiș a atacat în contencios administrativ hotărârea de consiliu local.

Hotărârea de consiliu local atacată acum în contencios administrativ prevedea o majorare cu 15% la prețul gigacaloriei, la factura plătită de populație. Tot cu 15% urmau să crească și ajutoarele oferite celor aflați în imposibilitatea de a achita factura la încălzire.

Scurt istoric

În momentul de față, prețul local al energiei termice facturată populației a rămas neschimbat din anul 2007 la 162,62 lei/Gcal. Asta în condițiile în care, din 2008 prețul mediu de producere a energiei termice și tarifele serviciilor de transport, distribuție și furnizare a fost modificat la 288,27 lei/Gcal. Diferența între cele două prețuri – cel de producție și cel pe care îl plătește timișoreanul este suportat prin subvenții de la bugetul local și bugetul de stat. De asemenea, Timișoara este singurul oraș din țară care acordă în afara acestor subvenții și ajutoare la plata facturilor de încălzire persoanelor defavorizate, în număr de circa 15.000.

Majorarea propusă de executivul Primăriei și aprobată de Consiliul local este de 15% la prețul plătit de populație. Adică, factura va fi de 187 lei/gigacalorie, în loc de 162 lei cum era anul trecut, în condițiile în care prețul real a crescut din 2008 la 288 lei/gigacalorie. Diferența de la 187 de lei la 288 de lei poate să fie suportată de la bugetul local și de la bugetul de stat. O diferență mai mare de 100 de lei între costul real al gigacaloriei și cel facturat populației nu mai poate fi suportat de Primărie. Astfel, dacă prețul facturat la gigacalorie rămâne la 162 de lei, în condițiile în care prețul real este de 288 lei/gigacalorie și diferența de preț care poate fi acoperită cu subvenții este de 100 de lei, rămâne o pierdere de 25 de lei/gigacalorie care nu poate fi acoperită. Anual se produc circa 700.000 de gigacalorii. Dacă pierderea de 25 lei/gigacalorie nu va fi acoperită prin majorarea prețului, pierderea la bugetul local va fi de circa 180 de miliarde de lei vechi. La care se adaugă ajutoare în cuantum de circa 60 miliarde de lei vechi suportate de la bugetul local.

Trebuie menționat faptul că propunerea conducerii Primăriei viza și acordarea de ajutoare bănești (singurul oraș din țară care face acest lucru) persoanelor singure sau familiilor cu venituri de până la 900 lei pe membru de familie, după o grilă diferențiată în funcție de venit.

Atacată în contencios administrativ

Hotărârea de Consiliu Local a fost atacată în contencios administrativ de către Prefectul județului Timiș, având ca termen de judecată data de 6 ianuarie 2010. Ce înseamnă acest lucru? Acest lucru înseamnă că în momentul de față este în vigoare prețul de 162 lei/gigacalorie, însă nu se mai pot aloca nici un fel de ajutoare bănești pentru că nu mai există cadru legal. Din punct de vedere legal, până când nu se judecă această cauză, adică 6 ianuarie 2010, Consiliul Local Timișoara nu mai poate vota o altă hotărâre care să aibă același subiect – nici schimbarea prețului la gigacalorie, nici acordarea de ajutoare bănești, conform art. 3, alin. 3 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ: „până la soluționarea cauzei actul atacat este suspendat de drept” din momentul introducerii cauzei și până la soluționarea cauzei.

Așadar, în momentul de față, prețul este același ca și iarna trecută, cu diferența că cei 15.000 de timișoreni care iarna trecută primeau ajutoare la încălzire, anul acesta nu le vor mai primi.

Punct de vedere comun

În urmă cu câteva zile, la sediul Primăriei Municipiului Timișoara a avut loc o conferință de presă comună a primarului Gheorghe Ciuhandu (PNȚCD), viceprimarului Sorin Grindeanu (PSD), senatorului de Timișoara Nicolae Robu (PNL) prin care s-a explicat situația actuală și s-a făcut un apel la prefectul apolitic de Timiș pentru rezolvarea acestei situații. 

„Facem un apel la Prefectul de Timiș, dl Mircea Băcală să nu se lase atras în aceste jocuri demagogice și să-și retragă acțiunea de atacare în contencios administrativ a hotărârii de consiliu local pentru a nu lăsa ca o decizie pur administrativă cum este căldura din casele timișorenilor  să se transforme într-una politică.” se arată în materialul semnat de cei trei.

Căldură la iarnă

La nivelul ultimilor ani, Timișoara a fost unul dintre puținele orașe din țară unde populația a petrecut iernile în confort termic, fiind ajutată să achite facturile la energia termică prin ajutoare de la bugetul local. Aceste aju­toare au crescut de la an la an, în con­dițiile în care ultima majorare a facturii la încălzire a avut loc în 2007. De altfel, Timișoara este singurul oraș din țară care acordă ajutoare bănești celor defavorizați pentru plata facturilor la încălzire.

De asemenea, la Timișoara majori­tatea populației este branșată la sistemul cen­tralizat de încălzire, furnizat de Col­term. Acest lucru înseamnă că o even­tuală falimentare a Colterm-ului ar lăsa circa 90.000 de familii în frig, fără căldură, în plină iarnă și fără alternativă de încălzire.

„Fac apel la prefectul apolitic să țină situația în frâu până la campania electorală, ca cel puțin până atunci să ferim populația de astfel de mizerii”.

Primarul Timișoarei,
Gheorghe Ciuhandu 

„În prezent, ne aflăm în cea mai proastă situație pentru familiile cu venituri mici, deoarece nu mai putem acorda niciun ajutor. Sper că prefectul își va retrage atacul, pentru ca ajutoarele pentru familiile nevoiașe să poată fi acordate”.

Viceprimarul Timișoarei,
Sorin Grindeanu

„Împreună cu deputatul de Timișoara, dl Horia Cristian am depus o interpelare la Parlament pentru a i se cere Prefectului de Timiș să retragă acțiunea din contencios administrativ”.

Senator de Timișoara
Nicolae Robu

Reabilitarea termică

Primăria Municipiului Timișoara a pornit încă din primăvară acestui an proiectul de reabilitare termică a blocurilor din Timișoara, tocmai pentru a reduce din factura timișorenilor la încălzire.

Dar Ministerul Dezvoltării, prin amânări re­petate, prin reducerea constantă a sumelor alocate orașului nostru ne-a adus în momentul de față în situația de a ține licitațiile pentru lucrările de construcție la jumătatea lunii septembrie și să ne prindă iarna cu lucrări de termoizolare.

Prețuri

ORAȘ GIGACALORIE FACTURATĂ POPULAȚIEI
TIMIȘOARA 187 lei (propunere)
ARAD 207 lei
BUZĂU 185 lei
PITEȘTI 190 lei
GIURGIU 215 lei
CRAIOVA 187 lei
BRAD 200 lei
TÂRGU MUREȘ 194 lei
EFORIE 185 lei
MIERCUREA CIUC 199 lei
FOCȘANI 195 lei
TÂRGOVIȘTE 200 lei
IAȘI 175 lei
SUCEAVA 178 lei
Notă: Cu excepția Timișoarei, cele­lalte prețuri din tabelul de mai sus sunt de iarna trecută, majoritatea orașelor anunțând creșteri ale pre­țurilor.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13397238