3 August – Ziua Timișoarei

Ziua Timișoarei, 3 August, a devenit ziua orașului nostru prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 din 1999 și marchează ca zi a orașului momentul intrării trupelor românești în Timișoara, la 3 august 1919 și instaurarea administrației românești.
Iată ce declara Iosif Velceanu, cunoscut om de cultură, martor ocular al evenimentelor, referitor la ziua de 3 August 1919:“Și iată că la 3 august 1919 sosi deci ziua mult așteptată și dorită! Peste noapte metropola îmbrăcase haine de sărbătoare. Ca o vrajă a unei nopți de vară, înfloriră pretutindeni steagurile tricolore. Dimineața, Metropola se deștepta transformată într-o podoabă neobișnuită de drapele românești, care fluturau vesel pe case și palate, pe turlele bisericilor și frontispiciile tramvaielor. Vitrinele prăvăliilor și geamurile cafenelelor erau toate împodobite cu portretele regelui Ferdinand I și al Reginei Maria, iar între ele era împodobit cu panglici tricolore portretul moștenitorului de tron, Carol. Lumea orășeană asalta balcoanele și ferestrele palatelor, iar mulțimea ocupase străzile, publicul românesc din Timișoara și din jur se aglomerase spre centru, grăbind să-și asigure loc în Piața Unirii, unde autoritățile așteptau sosirea armatei române. Armata regală română, armata glorioasă, în ochii plini de admirație ai lumii, venită ca să ieie în stăpânire moștenirea. Azi a intrat cu glorie în cetatea Timișorii.”
Iosif VELCEANUMulțimea în haine de sărbătoare
Iată cum descrie dr. Nicolae Ilieșiu, în cartea sa “Timișoara Monografie Istorică” ce s-a întâmplat în acele zile în Timișoara:

“Sâmbătă în 2 Aug. 1919, ora 8 dimineața, intră în Timișoara 400 jandarmi români, iar la ora 5 p.m. 500 jandarmi, venind dinspre Lugoj. În Lugoj trupele române intraseră în ziua de 22 Iulie 1919. Duminică în 3 Aug. 1919 trupele române, sub comanda colonelului Economu, intră în Timișoara, în uralele nesfârșite ale populației entuziasmate. Intrarea se face la ora 8,30 pe strada Recașului. La vama orașului, trupele sunt întâmpinate de o mulțime imensă, îmbrăcată în haine de sărbătoare, în frunte cu prefectul Dr. Aurel Cosma, care emoționat de măreția evenimentului istoric, binecuvântează pe cei care vin pentru a restabili o dreptate istorică. Mulțimea însoțind pe crainicii unei ere nouă, ajunge în Piața Unirii, unde protopopul ortodox român Ion Oprea salută pe eliberatori și-i asigură de nețărmurită dragoste frățească. Banatul e pe vecie unit cu România. În numele orașului vorbește primarul I. Geml, în numele Județului subprefectul, în numele Sârbilor protopopul Novacovici, în numele Șvabilor colonelul Moller, iar în a Ungurilor avocatul Marton. Pentru a pecetlui măreția actului unirii Banatului, încă în această zi istorică, sosesc în Timișoara, venind dinspre Arad, I. Brătianu prim-ministru și Ștefan Cicio Pop ministru în Consiliu Dirigent”.
Nicolae ILIEȘIU


 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13667320