Aniversarea inventatorului unei premiere mondiale
Anul acesta , în 5 martie, se împlinesc 125 de ani de la nașterea academicianului Cornel Mikloși (1887- 1963), personalitate marcantă a vieții academice timișorene, fondatorul Școlii de Sudură din România, om de știință și profesor al Școlii Politehnice  din Timișoara (1947-1962). Numele său a rămas în istoria Timișoarei ca fiind cel care a inventat în anul 1938, mașina de sudat capete de șină in situ (cale ferată fără articulații), cunoscută sub numele de "Taurus", prima de acest fel din lume, deschizând astfel un nou drum în dezvoltarea căilor ferate.

În perioada (1922-1948), ca director al Tramvaielor Comunale și al Uzinei Electrice Comunale Timișoara, inginer, cercetător științific și tehnic în domeniul sudurii, este preocupat de îmbunătățirea procedeelor tehnologice din întreprinderea pe care o conducea.

Președinte al Cercului pentru Încurajarea Sudurii (1938-1945) și director al Centrului de Cercetări Tehnice din Timișoara (1951-1963), cercetător și fondator al școlii românești de sudură, a atras în jurul său profesori, ingineri și industriași, constituind nucleul de formare la Timișoara a Institutului de sudură și Încercări de Materiale (ISIM).

Academia Română Filiala Timișoara împreună cu Primăria Municipiului Timișoara omagiază  personalitatea și activitatea Academicianului Cornel Mikloși, printr-o o serie de manifestări dedicate comemorării a 125 de ani de la naștere.

Cu această ocazie, în data de 05 martie 2012 vor avea loc o serie de manifestări organizate de către  Primăria Municipiului Timișoara împreună cu Academia Română Filiala Timișoara, după următorul program:

  - orele 13.00, în Parcul Central, va avea  loc dezvelirea  bustului Academicianului Cornel Mikloși, în cadrul proiectul în desfășurare “Aleea Personalităților”, proiect  inițiat de către Primăria Municipiului Timișoara. Lucrarea este realizată de sculptorul Ina Popescu  și este edificată de către Academia Română Filiala Timișoara, împreună cu Primăria Municipiului Timișoara.

- orele 16.00 simpozionului omagial „Viața si opera acad. Cornel Miklosi” la Filiala Academiei Române, Bul. Mihai Viteazu nr.24 organizat de Academia Romana, Filiala Timișoara împreună cu Academia de Științe Tehnice din România, Filiala Timișoara, Academia Oamenilor de Știință din România, Filiala Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara și Asociația de Sudură din România cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, al SC COLTERM SA și RATT Timișoara.

                                                                    
Biroul Relatii Publice

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13667282