Timișoara - Karlsruhe, 20 de ani de prietenie și 15 ani de parteneriat
În perioada 14 - 17 martie 2012, o delegație din Timișoara condusă de primarul municipiului Timișoara, dl Gheorghe Ciuhandu, compusă din consilieri locali, angajați ai Primăriei Municipiului Timișoara, artiști plastici timișoreni și muzicieni ai Filarmonicii Banatul, a fost prezentă la Karlsruhe, la invitația primarului general al orașului german Karlsruhe, dl Heinz Fenrich, pentru a aniversa 20 de ani de la înfrățirea dintre cele două orașe.

Printre surprizele pregătite de gazdele germane pentru delegația timișoreană s-au numărat dezvelirea unei plăci de bronz a orașului Timișoara în piața centrală a orașului Karlsruhe (Marktplaz) și inaugurarea unei piețe într-un cartier nou al orașului, aflat în plină dezvoltare, care de acum înainte poartă numele de Temeswarerplatz.

Tot cu această ocazie a avut loc vernisajul expoziției KATEM - Artă din Karlsruhe și Timișoara, la care, pe lângă artiști din orașul înfrățit, expun artiștii plastici timișoreni Călin Beloescu, Adriana Lucaciu,  Daniela Orăvițanu, Bogdan Rață și Cristian Daniel Sida, expoziție realizată cu sprijinul Prezidiului Regional din Karlsruhe și cu medierea lui Victor Cârcu, artist timișorean, astăzi cetățean al orașului Karlsruhe. Au avut loc, de asemenea, mai multe recitaluri ale artiștilor de la Filarmonica Banatul, reuniți în Trio Catharsis și Duo Sonoro.

Delegației timișorene i-a fost prezentat centrul K-punkt (centru de informare privind investițiile majore care se desfășoară în Karlsruhe), centrul de E-mobilitate și s-a participat și la deschiderea Zilelor Culturii Europene din Karlsruhe.
Vizita delegației timișorene va fi întoarsă la mijlocul lunii mai a acestui an, când o delegație din Karlsruhe va veni la Timișoara pentru aniversarea înfrățirii și în orașul nostru.

Înfrățirea dintre Timișoara și Karlsruhe datează din anul 1992, când între cele două orașe a fost semnată Declarația de Înfrățire. Ulterior, în noiembrie 1997, părțile au semnat și un Contract de Parteneriat.

În urma Revoluției din 1989, primele legături dintre cele două orașe au fost stabilite de către organizații caritabile. Au urmat apoi multe și variate expedieri de ajutoare umanitare din partea orașului Karlsruhe către România. S-a trimis mai ales echipament tehnic și aparatură medical, inclusiv medicamente. Iar toate acestea au jucat un rol important în ameliorarea situațiilor de urgență cu care se confruntau spitalele, școlile și locuințele din Timișoara la acea vreme.

Prima vizită oficială a fost făcută de către o delegație a Consiliului Local din Karlsruhe, urmată apoi de alte nenumărate vizite reciproce.

În 1993 a fost primit în Karlsruhe primul grup extins de cetățeni ai Timișoarei. Au fost studenți, ansambluri și grupuri folclorice, orchestre, companii de balet si de teatru, care au oferit un program muzical și artistic. De asemenea, personalități din sportul românesc au alergat la maratonul Crucii Roșii, iar vice-rectorii de universități s-au implicat în programe de schimb de experiență.  
Ca rezultat al unei idei venite din partea celor două orașe, Biroul de Promovare Economică al Timișoarei a fost deschis în cadrul Primăriei Karlsruhe la sfârșitul anului 1997.  Scopul său principal a fost de a lucra la stabilirea de contacte între întreprinderi și afaceri din Germania și România.

Azi, cele două orașe au legături apropiate și cordiale într-o largă varietate de domenii, care sunt în permanență cultivate și promovate îndeosebi de către Asociația de prietenie Karlsruhe-Timisoara și Asociația de Prietenie Timișoara-Karlsruhe.

ACORDURI SEMNATE ÎNTRE CELE DOUĂ ORAȘE ÎNFRĂȚITE

La data de 19 august 1992 a fost semnată Declarația de înfrățire cu orașul Karlsruhe. Prin Acordul de înfrățire a fost prevăzută cooperarea în domeniile:
•    Artă și știință
•    Sistematizare urbană
•    Economie
•    Cultură
•    Sănătate
•    Sport
•    Tineret
•    
În perioada 20 - 30 noiembrie 1997, s-a deplasat la Karlsruhe o delegație din Timișoara compusă din reprezentanți ai Primăriei, Consiliului Local, Consiliului Județean, Poliției, universităților, spitalelor, teatrelor, CCIAT, Filarmonicii, Inspectoratului școlar, Forumului german, regiilor, bisericilor, presei etc., pentru semnarea unui parteneriat și pentru discuții privind extinderea cooperării dintre orașe în mai multe domenii de interes comun.

Astfel, la data de 26 noiembrie 1997 s-a semnat un Contract de parteneriat prin care a fost prevăzută cooperarea în domeniile:
•    Umanitar
•    Școlar
•    Științific
•    Cultural
•    Religios
•    Sportiv
•    Construcții

În urma semnării acestora nu au întârziat să apară și rezultatele ce s-au concretizat în:
- transfer de informații și cunoștințe în domeniile: administrativ, economic și urbanism;
- diverse schimburi în domeniile: cultural, sportiv, școlar, tineret;
- transfer de experiență și instruirea personalului din companiile și instituțiile publice care gestionează servicii publice;
- colaborare în cadrul proiectului european CLOE - Clusters Link Over Europe;
- asistență tehnică pentru implementarea proiectului „Reabilitarea prudentă și revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timișoara”.

Încă din prima clipă, parteneriatul dintre Timișoara și Karlsruhe a funcționat așa cum, probabil, puțini s-ar fi așteptat. Zeci de acțiuni s-au întreprins de-a lungul fiecăruia dintre acești 20 de ani de către ambele părți. Chiar și o creionare extrem de succintă a activităților din toate domeniile vizate de parteneriatul nostru ar ocupa pagini întregi. Și ceea ce este cu adevărat important este faptul că de la an la an schimburile în toate domeniile se intensifică, de la an la an avem tot mai multe manifestări.

Biroul Relații Publice

Foto 1

Foto 2
Foto 3
Foto 4

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13397411