Acțiuni pentru combaterea căpușelor
Combaterea vectorilor în municipiul Timișoara se realizează pe baza monitorizărilor efectuate în cele 30 de locații (15 la nord de Bega și respectiv 15 la Sud de Bega ) unde sunt amplasate sistemele de monitorizare (de tip BLACK HOLE ). De asemenea, ținând cont de sesizările primite din partea cetățenilor, persoane fizice, juridice, instituții de învățământ, sociale, etc. se efectuează lunar tratamente pentru combaterea atât a insectelor producătoare de disconfort, cât și a rozătoarelor.

Tot datorită aplicării tratamentelor preventive, a fost evitată apariția căpușelor, în unele zone periferice ale orașului (Kuncz, Plopi, Ciarda Roșie, Ronaț).

Ținând cont de aceste aspecte și a colaborării cu Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, începând cu această lună, va lua măsuri de aplicare de tratamente pentru combaterea vectorilor în toate cartierele municipiului, o atenție sporită acordându-se cazurilor în care se va semnala apariția căpușelor.

Căpușa –Ixodes ricinus face parte din grupul artropode parazite din clasa arahnidelor care parazitează vertebratele și pot transmite, în unele cazuri, boli infecțioase.

Căpușa trăiește de obicei în păduri, pe pajiști, în locuri cu ierburi înalte, pe terenurile cu gazon ori în grădini. Căpușele se hrănesc cu sângele animalelor sălbatice sau domestice, precum și cu cel al oamenilor. În casele oamenilor ele stau numai pe pielea oamenilor sau în blana animalelor de companie sau domestice. Împreună cu gazdele, ce le servesc și drept vectori (mijloace de transport), căpușele pot coloniza spațiile verzi, pajiștile, grădinile sau curțile imobilelor. Ca aspect, căpușa are dimensiuni de 2,5 - 4 mm lungime; corpul este, în mod tipic, compus din două segmente și are culoarea roșu-maro, galben-maro sau gri-maro, capul, maxilarele aparatului bucal și cele 4 perechi de picioare au în general o culoare mai închisă decât restul corpului; maxilarele aparatului bucal sunt specializate pentru supt și înțepat.

Combaterea se realizează cu insecticide avizate de Ministerul Sănătății, iar locurile tratate vor fi marcate cu afișe de avertizare. În timpul tratamentul populația este rugată să evite aceste zone, deoarece produsele folosite sunt iritante.  

Totodată, facem apel la toți cetățenii, ca în cazul constatării apariției căpușelor, în unele zone verzi, indiferent de forma de proprietate (publică și/sau privată), să anunțe la dispeceratul S.C. DERATON SRL., tel. 0256/214778, sau la Primăria Municipiului Timișoara, Direcția de Mediu, tel. 0256/408366.
    

VICEPRIMAR,
ADRIAN ORZA


 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13678052