În 6 octombrie se pot arunca deșeurile electronice și electrocasnice

Primăria Timișoara și RETIM Ecologic Service SA organizează o amplă acțiune pe 6 octombrie, în timpul căreia timișorenii pot scăpa de deșeurile electrice și electronice (DEEE) din gospodărie.

Creșterea nivelului de trai al românilor și evoluția societății a determinat apariția a tot mai multor tipuri noi de deșeuri, multe puternic poluante. Printre acestea se situează "la loc de cinste" și deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice - DEEE. Directiva UE privind acest tip de deșeuri, transpusă în legislația română prin HG 448/2005, care la art. 5, alin. 1 stabilește în sarcina autorităților publice locale obligația de a colecta separat DEEE din gospodăriile particulare. Astfel, Primăria Timișoara împreună cu SC RETIM Ecologic Service SA organizează o amplă acțiune de colectare a acestui tip de deșeuri sâmbătă, 6 octombrie. Prin această acțiune se încearcă stimularea procesului de colectare a acestui tip de deșeuri și în România, Directiva UE prevăzând ca fiecare cetățean să strângă în anul 2007 o cantitate de cel puțin 3 kg de deșeuri electrice, electronice și electrocasnice.

Unde vor fi amplasate containerele?

Primăria Timișoara și SC RETIM Ecologic Service SA au stabilit de comun acord amplasamente speciale pentru containere în zonele blocurilor de locuit. Acestea sunt următoarele: str. Borzești colț cu str. Holdelor; str. Liniștei colț cu str. Boemia; str. Liege colț cu str. Orșova; str. Dirijorului colț cu str. Învățătorului; str. Macilor colț cu Balta Verde; str. Timiș colț cu str. Amforei; str. Popa Laurențiu colț cu str. Mendeleev; str. Lidia colț cu str. Salcâmilor; str. Naturii colț cu str. Sănătății; Bv. Sudului vis-à-vis de parc; str. Mureș colț cu str. Hărniciei; str. Vulturilor colț cu str. Clăbucet; zona Lunei în apropierea cișmelei de apă; str. Petre Ispirescu colț cu str. Ecaterina Teodoriu; zona Steaua la parc; str. Negoiu colț cu str Sportivilor. În aceste puncte vor exista containere speciale unde vor putea fi depuse DEEE-uri doar sâmbătă, 6 octombrie, între orele 08,00-16,00. În cazul zonelor de case individuale și a celor de case în condominium cetățenii sunt rugați să depună DEEE-urile la limita carosabilului pentru a putea fi ridicate de către angajații RETIM Ecologic Service SA.

Sancțiuni

Nepredarea DEEE-urilor de către posesori, persoane fizice sau juridice, la punctele de colectare stabilite în acest scop și depozitarea lor în afara acestor puncte se sancționează contravențional cu amendă cuprinsă între 500 - 1.000 RON, pentru persoane fizice, respectiv între 2.500 - 5.000 RON, pentru persoane juridice, conform art. 13, alin. 1, lit. a din HG 448/2005 privind deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice.

Ce se poate arunca?

Se pot depune următoarele tipuri de deșeuri: aparate de uz casnic de mari dimensiuni, aparate de uz casnic de mici dimensiuni, echipamente informatice și de telecomunicații, echipamente de larg consum, echipamente de iluminat, unelte electrice și electronice (cu excepția celor industriale fixe de mari dimensiuni), jucării, echipamente sportive și de agrement, dispozitive medicale (cu excepția tuturor produselor implantate și infectate), instrumente de supraveghere și control, distribuitoare automate.

Livian Hotico
retim@online.ro

 

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13397361