NORUL - Proiect socio-cultural de protecție a mediului

Ca urmare a semnării acordurilor dintre țara noastră și Comunitatea europeană privind respectarea și implementarea normelor acquis-ului comunitar, și legislația privind protecția mediului  din țara noastră  se conformează legislației europene. 

În ceea ce privește Timișoara, menționăm Hotărârea nr.53 din 2004 a CLT privind aprobarea regulamentului de colectare selectivă a ambalajelor și deșeurilor din ambalaje de la populația municipiului Timișoara. Ca urmare, un program de măsuri a fost elaborat în scopul realizării obiectivelor acestor dispoziții legislative, printre care și programe de educare a populației cu privire la colectarea și recuperarea deșeurilor.

Un asemenea proiect este și Norul, propus de Fundația Cultură First și Societatea „Timișoara” și coordonat de Elena Dumitrescu. Scopul proiectului este să atenționeze, să educe, să formeze gustul pentru frumos, preocuparea pentru estetica și puritatea ambientului, printr-o serie de activități interactive care să implice diverse categorii ale populației: copii, tineri, adulți, pensionari.

Obiectivul general este educarea cetățenilor și crearea deprinderii de-a respecta propunerea primăriei privind colectarea selectivă a deșeurilor și utilizarea corectă a celor 4 tipuri de containere. Acest proiect este, în același timp, o acțiune de educație permanentă prin implicarea adulților care trebuie să acumuleze permanent deprinderi noi, în acest caz, de comportament și coabitare civilizate.

Descrierea proiectului

Proiectul a constat în activități educativ-artistice cu copiii, despre următoarele aspecte: tipuri de poluare, materii poluante, aspectul străzilor, propuneri de igienizare și colectare, idei de pubele, spații depoluate (parcuri, străzi curate, râuri curate etc.).

Acestea s-au bazat pe rezultatele plastice ale dezbaterii temelor propuse privind combaterea poluării în orașul nostru și în special combaterea pericolului gunoaielor, precum și importanța colectării diferențiate care comportă câteva aspecte:

  • economic - prin recuperarea unor materiale reciclabile,
  • estetic – prin eliberarea mediului de obiecte nefolosite nedegradabile și cu o durată de viață enormă, care alterează frumusețea peisajului urban și rural, a parcurilor, pădurilor, cursurilor de apă, câmpurilor, munților etc.,
  • practic: sortarea facilitează depozitarea acestora.

Club de vacanță

De asemenea, părinții și copiii de toate vârstele sunt invitați să se înscrie la un club de vacanță  cu activități plastice cu temă ecologică. Doritorii sunt rugați să ia legătura cu coordonatorul proiectului la tel. 0724 346376.

Rezultatele scontate ale acestui proiect sunt conștientizarea reală a fenomenului reprezentat de deșeuri, completarea educației plastice a copiilor cu componenta de mediu, realizarea unei componente artistice prin „valorificarea” plas­tică a deșeurilor, educarea populației privitor la modul și importanța sortării deșeurilor.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 26.02.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13499283