Curiozități timișorene
Palatul Dicasterial

Palatul Dicasterial a fost construit între anii 1855-1860, destinat Parlamentului Voivodinei Sârbe și Banatului Timișan. Voivodina a fost desfințată înaintea terminării palatului. El are trei curți, 273 camere, 34 bucătării, 20 cămări, 34 camere pentru servitori, 65 pivnițe și 27 depozite. Aceasta este cea mai mare clădire din Timișoara, în această clădire cu patru nivele au funcționat mul­te instituții de stat – astăzi funcționează Tribunalul și Procu­ratura și alte instituții.

Palatul Dicasterial, în mod po­pular, a fost numit „Cazarma Funcționarilor” – această denu­mi­re a primit-o din cauza nu­mărului mare de Instituții și Oficii de Stat care funcționau în acest palat: Tribunalul Regal, Procuratura Visteriei, Serviciul de Impozite, Inspectoratul Școlar, Serviciul de Arhitectură, Judecătoria de Ocol, Direcția Poștelor și Telegrafului, Sediul Poștei și Telegrafului, Asociația Lloyd cu Tribunalul ales, Camera de Comerț și Industrie, Direcția de Drept de Stat, Oficiul Vamal Principal, Direcțiunea Societății de Canalizare a Râurilor Timiș -  Bega, Serviciul Geodezic, Perceptorul Regal, Oficiul Regal de Ingineri, Societatea Regală de Ocrotire a Pădurilor, Oficiul de No­tariat Regal, Oficiul pentru Schimbul de Stat pentru Mașini, Direcțiunea Regală de Tutun, Inspectoratul General al creșterii viermilor de mă­tase, Curtea de Apel Regală, Direcția Financiară, Oficiul Cadastral, Serviciul de Cartografie, Oficiul de construcții de Stat, Consiliul Orășenesc de Legislație.

Casa cu axa de fierCasa cu axa de fier este casa din colțul Pieții Doicești cu Piața Dr. Russel la nr. 1. Pe cloțul casei în zid s-a fixat un ax de fier de aproximativ 2,5 metri lungime odată cu construcția casei. Prin anul 1950 lângă acest ax din fier, care este prelucrat ca o osie de căruță, era o tăbliță pe care era scris: „Casa cu axa de fier din secolul al XVIII-lea”. Axul se află și azi în locul unde a fost zidit ca semn de re­cu­noaș­tere a casei. În popor însă circulă versiunea că axul ar fi osia de la trăsura cu care Prințul Eugen de Savoya a intrat în cetate pentru prima dată după capitularea turcilor la 18 octombrie 1716.   Cazarma Ardeleană

Cazarmă Ardeleană (Cazarma Transilvania) a fost cea mai lungă clădire din Europa, avea 483 de metri. A fost construită în anul 1719, la propunerea Contelui Mercy, în imensa curte unde trecea canalul Bega, era și Portul Timișoarei până în secolul XVIII-lea.

Noul cimitir

Noul cimitir se deschide în anul 1749, pe spațiul de azi al Parcului Scudier (Parcul Central). Acest teren a servit de cimitir între anii 1749-1771, în această perioadă, după documentele parohiei Cetate, au fost înhumați 9651 de decedați. Deci timp de 22 de ani a fost înmormântată o generație, Ti­mișoara în anul 1770 avea apro­ximativ 10.000 de locuitori. Când s-au săpat băile populare din Parcul Scudier în anul 1926 s-au găsit mai multe schelete fără sicrie în­mor­mân­tate într-o groapă comună.

Atelierul fabricării de orgi

Timișoara, cu mai bine de o sută de ani în urmă, avea un atelier de arta construcțiilor de orgi pentru biserici, condus de timișoreanul Leopod Wegenstein. Atelierul se afla pe Puspok ut – Bischof Gasse azi Bulevardul Mihai Viteazul, la nr. 12, în apropierea Capelei Rozalia. Din acest atelier de creație au fost livrate mai multe orgi monumentale în Timișoara și în alte localități. Una dintre ele se află la Domul din Piața Unirii, care din con­strucție are o acustică deosebită pentru concerte de orgă, instrumentală și orchestrală. O altă orgă a fost construită pentru Biserica romano-catolică Sfânta Eca­terina din strada Maria Terezia-utca - Teresia Gasse – strada Pietrosu/Bolay Janos. Această orgă este deosebită pentru că a fost construită să participe în anul 1896 la expoziția de la Budapesta, iar con­struc­torul Leopod Wegen­stein a cântat pe ea la deschi­derea expoziției. Sunetul ei deo­sebit a întâmpinat venirea Împă­ratului Franc Josef. După închiderea expoziției a fost adu­să și pusă în funcțiune la Timi­șoara în Biserica Sfânta Ecaterina.

Octavian LEȘCU

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13772722