Curiozități timișorene

Copacul de Fier

În legătură cu casa din cartierul Cetate, la colțul străzilor Proclamația de la Timișoara și Francesco Griselini, se găsea și se găsește și azi un trunchi de copac îmbrăcat în tablă de fier, bătut în cuie diferite, fixat în perete cu o bară de fier încuiată cu un lacăt care nu are locaș pentru cheie (cel original). Despre acest copac monumental s-au creat nenumărate legende în decursul timpului una mai frumoasă ca alta. Dar esențial este faptul că această casă a fost o bună perioadă de timp în proprietatea Asociației Calfelor din Timișoara. Aici erau găzduite calfele care vizitau orașul Timișoara, în obligația cunoașterii orașelor industriale, fiind cazați aici gratuit. Calfele care vizitau Timișoara știau de casa cu pomul breslelor și veneau pregătiți cu un cui făcut special, cu un cap mai mare pe care era gravat inițiala numelui lor, lăsându-l ca amintire în trunchiul copacului. Acum trun­chiul copacului cel vechi se găsește la Muzeul Banatului, iar în locul lui este unul executat recent, o copie a celui original.

Grădina prezidențială (Fântâna pașei)

În locul așa-zisei grădini pre­zi­dențiale din apropierea Porții Vie­neze, Pașa Timișoarei a avut o vilă, care după ocuparea Cetății a fost păs­trată și au numit-o „Fântâna Pa­șei” pentru că fântâna conținea cea mai bună apă de băut. În anul 1778 în același loc a fost amenajată o vilă pentru prezidenți civili ai ad­mi­nis­tra­ției de stat din Timișoara. Înain­te de a ajunge cu trenul la Ti­mi­șoara, la jumătate de oră de oraș, tre­cem pe lângă grădina prezi­den­țială. Călătorii au posibilitatea de a ve­dea un parc frumos cu copaci înalți, pomi fructiferi pitici și o gră­dină de legume. Clădirea este a suve­ranului, dar veniturile au fost do­nate orașului. Orașul folosește clă­direa în folosul societății, a anga­jat un hotelier, care este obligat a deservi oaspeții la un preț derizoriu. Vis-a-vis de clădire, la mică distanță, este pădurea de vânătoare, Pădurea Verde.

Viile din Fabric (Rezsofold - Rudolfsheim)

Viile aparțin administrativ car­tierului Fabric și se întind între zona Fabric și Mehala. Locuitorii au format o colonie de peste 1000 de suflete și au locuit în circa 181 de case. Pământul arabil aferent a fost folosit în mod deosebit la cultura viței de vie, din case s-a produs un vin alb-verzui foarte gustos numit vinul din Pădurea Verde. Au fost plantate apro­ximativ 200 iugăre de pământ cu vița de vie din care se producea anual 2000-2005 hl de vin foarte bun. Această cantitate de vin a fost consumată de timișoreni și numai o mică parte ajungea în restaurantele din Timișoara. Acest soi de vie a fost distrus complet în anul 1887 de filoxeră, în anii următori viile au fost repopulate cu soiuri aduse din America, dar vinul nu a mai avut acel gust bun ca al vinului de Pădurea Verde. Și astfel treptat au dispărut viile din Viile Fabric.

Societatea Filarmonică din Timișoara

Societatea Filarmonică din Timișoara s-a înființat la 21 octombrie 1871 și a fost cel mai nobil act de cultură, dedicat cultivării muzicii simfonice pentru melomanii timișoreni. Unul dintre cei mai însuflețit și fericit timișorean a fost proprietarul de restaurant August Pummer, care a și fost ales pre­șe­dinte a Societății Filarmonice. Primul concert organizat de Societatea Filarmonică din Timișoara a avut loc la teatrul vechi pe strada Gheorghe Lazăr în data de 8 decembrie 1871. În timpul expoziției agricole și industriale ce a avut loc la Timișoara în anul 1891 s-a organizat un mare concurs al cântăreților. Un fapt deosebit: Societatea Filarmonică din Timișoara deține un bocal din aur, primit de la Regele Franz Josef I, cu ocazia vizitei imperiale la Buziaș, la manevrele militare ce au avut loc în 4 septembrie 1898. Bocalul a fost predat în mod festiv la 26 noiembrie, în Sala Redutei de către primarul orașului Timișoara, dr. Carol Telbisz. 

Fântâna din Piața Unirii 

Problema apei de băut în Timișoara a fost în trecut o foarte grea problemă pentru populația orașului. Prima încercare de rezolvare a apei potabile a făcut-o în anul 1732 Generalul Mercy, cu pompă hidraulică. O altă încercare se face în anul 1774, aducându-se apă din Fabric pe o țeavă groasă, dar problema rămâne nerezolvată. După mai multe nemulțumiri ale populației, au început forările pentru fântâni arteziene. Prima încercare s-a făcut în Piața Unirii în anul 1835. Aici s-a forat și a fost introdusă țeava până la 550 de metri, dar fără rezultat. Tot în Piața Unirii, în fața Palatului Prefecturii în anul 1890 se forează la 406 de metri și apa a urcat până la un metru, dar apa a fost caldă și se spunea că e medicinală.

Octavian LEȘCU

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13772666