Curiozități timișorene

Capela Sfânta Rozalia

Capela Sfânta Rozalia aflată pe strada Mugurilor a existat pâ­nă în anul 1963 când a fost de­molată. Aceasta era o mică capelă din lemn construită după înce­ta­rea epidemiei de holeră din anul 1738, de către populația orașului Timișoara, cu promi­siunea că în fiecare an vor face procesiune la 15 mai, lăudând Domnul că i-a scă­pat de epidemii. În anul 1849 capela a fost bombardată și dis­tru­să, dar în scurt timp a fost din nou reconstruită.

Catedrala Romano-catolică din Piața Domului (Piața Unirii) 

A fost construită între anii 1736 - 1773, în stil baroc, în formă de cruce și cu două turnuri. Aceas­­ta are altarul din marmură, iar icoana Sfântului Gheorghe de pe altarul principal este opera pic­torului vienez Mahail Unter­ber­ger. Domul este dotat cu orga reali­zată la fabrica renumitului creator timi­șorean Leopold Wegenstein.

În anul 1849 când Timișoara a fost asediată timp de 107 zile, iar tirul de artilerie asupra cetății nu se oprea zi și noapte, panica a fost foarte mare și populația s-a ascuns în catedrală, la 14 iunie în timpul nopții un proiectil a spart bolta bisericii considerată foarte sigură și, deși biserica era arhi­pli­nă, nu a fost rănit nimeni și asta nu­mai mulțumită Bunului Dum­nezeu.

Biserica Franciscanilor din Piața Libertății 

Între anii 1733 - 1736 francis­ca­nii zidesc o biserică în intersecția stră­zilor Emanoil Ungureanu și Co­riolan Brediceanu de azi. Biserica este construită în stil baroc. Din anul 1788 devine biserica Piariștilor, pâ­nă în anul 1911, când a fost de­molată din ordinul autorităților. Pe locul fostei biserici, în anul 1912 s-a con­struit palatul Băncii Generale de Credit. Alături de biserică s-a cons­truit mănăstirea, care a fost ter­mi­­nată în anul 1761, care mai există și în care funcționează Școala Po­pulară de Arte. În timpul asediului Timi­șoarei, în anul 1849, un obuz a lo­vit zidul mănăstirii și a rămas acolo ne­ex­plo­dat. Să fie doar o în­tâm­pla­re?

Expoziție de trandafiri 

Expoziția de trandafiri a fost organizată în sala Cazinoului Militar din Timișoara, în 9 iunie 1924, la care s-au prezentat cele mai frumoase soiuri, iar ca noutate trandafirul negru și albastru, recunoscuți de Asociația Grădinarilor din Banat și necunoscuți până atunci timișo­renilor.

"Pagina Amintirilor” 

Al XV-lea festival al cântecului sub titlul "Pagina Amintirilor” des­fă­șurat la Timișoara în zilele de 20 – 24 august 1903, a avut un program foarte bogat. În Piața Unirii, în fața Casei Președintelui (azi Mu­zeul Ba­natului), Primăria orașului a con­stru­it o hală mare pentru 5.000 de spec­tatori, în vederea desfășurării festi­valului. La festival au participat 24 ansambluri de cântece, formate din aproximativ 1.600 de cântăreți. Cele 24 de formațiuni au luptat pen­tru trofeul festivalului: “Statuia Hu­niade din Argint”.

Participanții, au exprimat una­nim că a fost cel mai reușit festival de până atunci și bunul renume al timi­șorenilor ca organizatori și gazde, au întrecut toate așteptările; au vizitat ora­șul și au admirat palatele, arhitec­tura, construcțiile monumen­tale și parcu­rile.

Catedrala Mitropolitană a Banatului 

Monument arhitectural și reli­gios este un simbol al Timișoarei, a fost sfințită la 6 octombrie 1946 în pre­zența Majestății Sale, Regele Mihai I, ctitor al acestui lăcaș orto­dox român. În toamna anului 1944 și acest locaș sfânt a fost lovit de o bom­bă, în turnul mic din dreapta a pătruns o bombă, a căzut în sfântul lo­caș, dar nu a explodat; aceasta a fost o minune.

Biserica Sfânta Ecaterina 

A fost construită în anul 1333 și se afla în cartierul Ecaterina care se afla între suburbia Palanca Mare și cetate. În timpul ocupației oto­mane biserica s-a distrus, iar după plecarea turcilor biserica s-a recon­struit, prin anul 1717. Deoa­re­ce zi­durile noii cetăți trecea pe locul un­de era biserica, aceasta a trebuit dărâmată în anul 1757. Ulterior pe locul unde a fost biserica Sfânta Ecaterina s-a ridicat un monument triunghiular cu cruce, în anul 1763.

În imagine Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” care a fost ridicat pe locul unde a fost Biserica “Sfânta Ecaterina”

Dea­supra soclului pe o latură a mo­numentului există următorul mesaj în limba latină, descriu traducerea în limba română:

1. Monumentul bisericii Sfânta Ecaterina egal făcut cu pământul (dărâmată), în care Dumnezeului s-a sacrificat, pe timp când Eugen era în floarea vieții, din ordin sub dom­nitorul Carol al – IV – lea frații (că­lu­­gării) împuținați au început să-l reconstituie.

2. Iar Maria Tereza, regina în­coronată pentru a împărăți, i-a luat pe aceștia în scut și pus la adă­post.

3. Pentru pacea eternă a de­cedaților ale căror cenușe și ose­minte le ascund, călătorule, roagă-te cu grai și inimă. Monumentul a fost mutat în fața vilei Szana (care azi găzduiește Sa­ne­pidul) atunci când s-a trasat Bu­levardul Con­stan­tin Diaco­novici Loga. S-a mu­tat în anul 1963 în ci­mitirul din Calea Lipovei.

Sărbători ale timișorenilor 

Sărbătoarea redobândirii orașului. Anual s-a ținut slujbă în amintirea mor­ților de la data de 12 octombrie 1716. Re­do­bândirea orașului a fost sărbă­to­rită prima dată la 18 octombrie 1719, când la iezuiți s-a ținut un “Te Deum” în amin­tirea celor care au căzut, la care au participat toți cetățenii și toa­tă armata din Timișoara.

Octavian LEȘCU

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13772772