Curiozități timișorene
 • Sfântul Mark
  De ziua Sfântului Mark s-a sărbătorit sfințirea grâului în fața Porții Belgradului în grădinile cetățenilor din Maiere (Eli­sabetin), care a fost prima subur­bie colonizată.
 • Ziua lui Florian
  Ziua lui Florian a fost săr­bătoarea cetățenilor din Timi­șoara, dată la care se făcea chef mare. A fost un obicei aparte ac­ceptat de populație ca sărbă­toarea contra incendiilor.

 

În imagine fosta Piață Scudier, Piața General Dragalina, azi Bulevardul Tinereții. În colțul cu strada Reșița/Iuliu Maniu pe frontispiciul casei scrie Katalin Udvar (Curtea Katakin - Ecaterina).

 • Sfântului Hubertus
  De ziua Sfântului Hubertus, locuitorii Timișoarei s-au strâns pentru vânătoare. Contele Mercy a fost gazdă, șeful iezuiților a fost rugat ca slujba să fie ținută la el acasă. În timpul slujbei preotul a sfințit trei pâinișoare, din care înainte de pornire a gustat fiecare vânător.
 • Caracteristic conducătorilor orașului Timișoara este și ordinul dat în 1724, prin care ordonă locuitorilor orașului Timișoara ca fructele căzute de pe pom să fie strânse și să fie duse la spital pentru bolnavi.
 • Piața de fructe și păsări
  Piața săptămânală din Cetate, până în anul 1903 s-a ținut în Piața Paradei (Piața Libertății). În anul 1903 s-a mutat piața săptămânală în Piața Losonczy (Piața Unirii) și din anul 1904 funcționează aici.

În imagine Piața Coronini, azi Piața Romanilor, edificiile din stânga sunt pe Bulevardul 3 august 1919, înainte de Piața Traian. Pe partea dreaptă, în locul construcției din imagine, în anii 1909-1910 s-a construit palatul în care a funcționat Casa de Raport a municipiului. Palatul care la parter a găzduit în trecut „Berăria - Restaurant Carul cu Bere”.

 • O vară timpurie în Ti­mi­șoara
  În anul 1822 nu a fost zăpadă deloc în Timișoara, în schimb în luna mai s-au copt strugurii și toate fructele de toamnă, o minune a timpului, a naturii.
 • Congresul apicultorilor la Timișoara
  Congresul și expoziția api­cultorilor germani, austrieci și ma­ghiari a avut loc la Timișoara la 31 august 1902. Cuvântul de deschidere l-a avut Ministrul Agri­culturii, iar Primarul Dr. Teblisz Carol, în frumoasele cuvinte, s-a re­ferit la acest Congres și a salutat oas­peții participanți veniți la Timi­șoara.
 • La începutul formării car­tie­rului Iosefin, deoarece imobilele s-au construit neorganizat, pro­prie­tarii le-au dat numele lor sau altele. Așa am găsit scris pe vederi din acele timpuri diverse nume, Piszika Udvar (udvar însemnând curte), edificiul din colțul străzii Reșița/Iuliu Maniu cu strada J. Preier.
  „Csermak Udvar” casele gemene din strada Iuliu Maniu de azi. „Szereckey Udvar” e scris pe frontispiciu casei din colțul străzii Iancu Văcărescu cu Bulevardul Tinereții, unde a fost magazinul COMTIM, în trecut a funcționat un mare magazin de alimente a proprietarului Neu­mann Jozsef.

 • Mai am în colecție vederea ală­turată, unde pe frontispiciul edi­ficiului scrie Svaicz Udvar, în limba ro­mână înseamnă „Curtea El­ve­țiană”. Res­pectivul edificiu se af­lă pe strada C. Brâncoveanu la nr. 9. În concluzie și în cartierul Iosefin, la început s-a folosit acest sistem de iden­tificare cum se fo­lo­sește și azi în unele orașe din Ardeal: de exemplu, în Târgu Se­cuiesc.
 • Nicolae Iorga
  Omul de stat Ni­colae Iorga, profesor universitar, istoric român, om politic, publicist și scriitor a conferențiat în cadrul „Simpo­zio­nului Științific” la Politehnica din Ti­mișoara. Sosește în oraș la 30 aprilie 1922.
 • Timișoara în anul 1845 avea Fa­cultate de Filozofie și Facultate de Drept. Au funcționat între anii 1845-1848, când comandantul militar al ora­șului a desființat ambele fa­cul­tăți.
 • Cheia orașului Timișoara
  Cheia orașului Timișoara se găsește în muzeul ienicerilor din Constantinopol, unul dintre cele mai vestite muzee, printre alte exponate istorice importante, aici se află cheia și steagul orașului Timișoara.
 • Societăți filatelice
  În 1891, în Timișoara func­țio­nau șase societăți filatelice.
 • Străzile pavate cu dale de lemn
  În perioada ocupației turcești a orașului Timișoara, străzile întu­necoase și înguste erau pavate cu dale de lemn, unele, iar altele erau pa­vate cu scânduri.

Octavian LEȘCU

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13772739