Parcurile orașului Timișoara în decursul anilor

Parcul Poporului: Varosliget - Parcul Coronini – Parcul Orașului – Parcul Regina Maria – Parcul Tineretului – Parcul Poporului

Vedere din interiorul Parcului Poporului, cu poartă principală

Parcul a fost înființat în anul 1850, de către Guvernatorul Voi­vodinei și Serbiei și al Banatului Timișan, Contele Coronini și avea o suprafață de 40.600 metri pătrați. În unele zile ale săptămânii cânta o fanfară și funcționa un restaurant. Principalele intrări sunt pe strada 3 August 1919. 

Parcul Central: Scudier Park – Parcul Scudier – Parcul I.V. Stalin – Parcul Central

Parcul a fost înființat în anul 1870 de către comandantul militar al orașului Timișoara, Generalul Anton Scudier, pe locul primului cimitir al orașului, în anul 1881. În mijlocul parcului s-a ridicat o sta­tuie în mărime naturală a generalului, de către cetățenii orașului, în semn de recunoștință. Parcul are o suprafață de 91.400 metri pătrați.

Parcul Doina: Erzsebet Park – Parcul Elisabeta – Parcul Carmen Sylva – Parcul Doja – Parcul Doina

Parcul Elisabeta a fost amenajat în anul 1880, plantat cu mult brădet și pomi, care azi sunt seculari. Un parc frumos, situat pe Strada Doja cu o suprafață de 18.100 metri pătrați.

Parcul Eminescu: Ferenz Jozsef Park – Parcul Mihai Eminescu – Parcul Pionerilor – Parcul Copiilor – Orașul Copiilor

Parcul a fost pregătit și s-a inaugurat cu ocazia Expoziției Comerciale și Industriale din anul 1891, care a ocupat o bună parte din acest parc.

Parcul Alpinet: Parcul Demetrovici

Parcul a luat ființă în anul 1934, pe malurile Begheiului, între Podul Tinereții și Podul Traian. În acest parc au avut loc mai multe expoziții florale, găzduite de orașul nostru. Populația îl frecventează cu multă plăcere, fiind un loc liniștit de recreere și meditație.

Parcul Rozelor: Parcul Trandafirilor -  Parcul de Cultură și Odihnă – Parcul de Cultură și Odihnă „Ștefan Plăvăț” – Parcul de Cultură

Având intrările principale pe Strada Trandafirilor, începe din Strada Michelangelo, traversează minunatul parc de trandafiri și continuă până la fostul Automobil Clubul Român. Pe toată zona parcului baldachinele și rondourile confecționate artistic și pline de trandafiri în toate culorile, mireasma și aerul curat te îmbie la odihnă, e o minunată creație a omului pentru oameni.

Parcul Justiției: Parcul Consiliului Popular

Situat pe Bulevardul C.D. Loga, cu o suprafață de 26.200 metri pătrați, într-o formă triunghiulară. În mijlocul parcului s-a ridicat monumentul în memoria Deportaților în Bărăgan, între anii 1951 – 1956. Din acest parc se trece în Parcul Rozelor.

Parcul Botanic

Situat în spatele Spitalului Municipal Clinicile Noi, a fost amenajat odată cu înființarea Școlii Militare de Cadeți. Este un parc frumos și plăcut și în zilele noastre. 

Parcul Civic

S-a dezvoltat pe locul unde a fost Cazarma Transilvania, după demolarea acesteia și era sortit să devină Centrul Civic.

Parcul Gheorghe Doja

Imaginea reprezintă Piața Doja în anul 1901, azi locul se numește Piața Plevnei

Pe aceste locuri, înainte de anul 1900, au fost mari depozite de lemne, care s-au desființat, iar pe locul lor s-a înființat Piața de Porci. Ceea ce vedem în imagine este o zi obișnuită de târg din acele vremuri.
Șirul de case care se văd sunt case care au rezistat timpului și există și astăzi și sunt într-o stare foarte bună. De la dreapta imaginii, prima construcție se află pe Strada Doja la nr. 4, a doua construcție la nr. 8, iar următoarea construcție cu etaj este casa cu intrarea pe strada Treboniu Laurean nr. 2. Următoarea și ultima clădire care se vede în imagine este cu intrarea pe Strada Doja la nr. 2 și are o fațadă pe Strada Treboniu Laurean. În stânga porții de intrare atrage atenția o placă comemorativă care amintește: „Aici a fost direcția revistei „VREREA”, Fundația Ion Stoia Udrea – scriitor, 1901-1977, Societatea „Sorin Titel” 14.10.1997”. Partea de piață care se vede în imagine este pe locul unde azi se găsește dreptunghiul de edificii monumentale cuprinse între străzile Doja (partea stângă), strada Brașov, Piața Plevnei și se încheie cu strada Caraiman. În Piața Plevnei de azi, este un mic părculeț cochet care este dominat de statuia impunătoare a martirului Gheorghe Doja, de unde și de­numirea de Parcul Doja. 

Mai amintesc: Parcul Crucii, Parcul Bisericii din Piața Eforie, Parcul Catedralei, Parcul de la Cinematograful „Capitol”, Parcul Corso din Piața Victoriei.

Octavian LEȘCU

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13773084