Dezvoltarea și evoluția învățământului în Timișoara

În 1806, în Episcopia Catolică se înființează un curs de Teologie Catolică, în seminarul care a funcționat în fostul edificiu iezuit.

Prima facultate din orașul nostru a fost Teologia Catolică, înființată în anul 1806, în seminarul din Piața Sfântu Gheorghe.

În 1845 se deschide la Timișoara, Facultatea de Filozofie și o Facultate de Drept. În 1848 comandantul militar desființează ambele facultăți.

Școala Normală din Timișoara, deși înființată în anul 1775, a funcționat cu cursuri de scurtă durată până în anul 1844, când s-a desființat. A deschis din nou cursurile în anul 1983, în anul 1995/1996 s-a mutat în clădirile noi din Fabric, pe strada Pestalozzi nr. 14.

Școala Orășenească de Muzică Timișoara a luat ființă în anul 1907. Organizarea și programa școlii corespunde cu cele ale Academiei Muzicale Naționale. A funcționat în edificiul din strada Emanuil Ungureanu nr. 1.

Majestatea Sa Regele Ferdinand I iscălește la 11 noiembrie 1920 Decretul nr. 44822, prin care se înființează Școa-la Politehnică din Timișoara. Politehnica își începe activitatea la 29 noiembrie 1920 își are patru facultăți: Electromecanică, Mine - Metalurgie, Construcții și Agronomie.

În 1941 Timișoara găzduiește Facultatea de Științe a universității din Cluj, cu secții de Botanică, Chimie, Fizică, Geografie, Matematici, Științe Naturale, Zoologie, Observatorul Astronomic și Stațiunea de Seismografie. Decanatul a funcționat pe b-dul C.D. Loga nr. 1.

În 1945 se înființează la Timișoara, „Institutul de Agronomie" în vederea pregătirii viitoarelor cadre de ingineri agronomi, zootehniști și medici veterinari.

În luna august 1946 se înființează „Institutul de Medicină", cu două facultăți și 860 de studenți. Institutul funcționează cu două secții: Medicină Generală și Pediatrie.

Ca urmare a reorganizării institutelor de învățământ superior, în anul 1948 se înființează Institutul Pedagogic de Cinci Ani, care în octombrie 1962 se transformă în „Universitatea din Timișoara".

Pentru pregătirea personalului di-dactic necesar învățământului de cul-tură generală, în anul 1959 ia ființă Institutul Pedagogic de Trei Ani.

Liceul Piarist din Timișoara

În anul 1788 se mută la Timișoara în vechea clădire a Ordinului Piarist și ocupă biserica, mănăstirea și școala din strada Emanuil Ungureanu nr. 1 (biserica a fost demolată în anul 1911). Între anii 1908 – 1909 se construiește noul edificiu al Liceului Piarist cu intrarea principală în Piața Horațiu/Piața Regina Maria. Edificiul, în zilele noastre, este în folosința Universității „Politehnica".

Liceul Comercial (Școala Comercială Superioară)

Școala a luat ființă ca școală particulară în anul 1838 și trece prin mai multe faze de specializare. Din această școală, în anul 1899 se dezvoltă Școala Su-perioară de Comerț. În anul 1910 Școala Comercială Timișoara devine de stat. În anul 1929 se mută în localul nou terminat, actualul edificiu în care funcționează în momentul de față Primăria.

Liceul Industrial (Școala Superioară de Arte și Meserii)

Conducerea Camerei de Industrie și Comerț a insistat pentru înființarea unei școli de meserii. Astfel, la 1 septembrie 1879 s-a deschis Școala Industrială din Timișoara, cu pregătire în meseriile: metalurgică, lemnărie și zidărie. În anul 1896, Ministerul Industriei și Comerțului a hotărât ca școala să devină de stat. Imediat s-a făcut și planul construcției actualului edificiu, în care școala s-a mutat în anul 1900, actuala școală a Grupului Școlar Industrial „Emanuil Ungureanu".

Liceul C. D. Loga

Edificiul lceului a fost terminat în anul 1903 și s-a început anul școlar 1903/1904 în noua construcție. Liceul a fost de la început de o înaltă ținută, așa cum este și acum din toate punctele de vedere. Se află pe b-dul C.D. Loga nr. 37.

Liceul de fete „Carmen Sylva" (Școala Normală „Eftimie Murgu")

Clădirea liceului se construiește între anii 1902 – 1903 după planurile arhitectului Jakob Klein din Timișoara și Leopold Baumhorn din Budapesta. Anul școlar 1903/1904 începe în noua clădire. Funcționează și azi pe b-dul C.D. Loga nr. 45.

Școlile „Notre Dame" din Josefin, Cetate și Fabric

Au avut o influență mare asupra educației și pregătirii școlare a tineretului timișorean. S-au ocupat în mod deosebit de copiii orfani și săraci, pentru a-i pregăti pentru o viață cinstită, demnă și civilizată din toate punctele de vedere.

Alte instituții de învățământ: Liceul German de Stat – Liceul „Nikolaus Lenau", str. Gh. Lazăr nr. 2; Liceul German „Prinz Eugen" – azi, Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara; Gimnaziul de Băieți „Vincențiu Babeș"; Școala Urbană de Gospodărie, înființată în 1924.

Octavian LEȘCU

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13772623