Despre Podul Napoleon

"Porțiune din Bega văzută de pe Podul Napoleon", așa începe povestea Podului Napoleon din Timișoara. Atunci când am primit această vedere, am dorit să cunosc locul unde a fost acest pod.

Deci, am plecat pe malurile Begheiului, de la un capăt la altul, de mai multe ori, pe ambele maluri. Nu am găsit casa din imagine și nici un alt indiciu unde au fost aceste locuri. Am abandonat căutarea după ce am consultat mai multe persoane în etate și care ar fi putut să-mi dea relații despre acest pod, dar nimeni nu auzise de acest pod, cu numele de "Napoleon".

Așa cum am convingerea că majoritatea timișorenilor nu au auzit de existența acestui pod, denumit Napoleon. După ce au trecut mai mulți ani, într-una din zile am primit un telefon, s-a prezentat domnul inginer Jancso Arpad, salariat la Întreprinderea de Drumuri și Poduri din Timișoara și mi-a solicitat unele vederi vechi cu podurile din Timișoara, pentru monografia podurilor pe care dorea să o scrie. A venit la mine și i-am arătat vederile pe care le am în colecția mea, printre ele și vederea cu mențiunea "luată de pe Podul Napoleon". Dânsului îi putem mulțumi că după o căutare de trei săptămâni la Arhivele Statului, a găsit o hartă din anul 1901, pe care figura Podul Napoleon. În acele timpuri un braț al Begheiului trecea paralel cu strada Andrei Șaguna de azi și continua pe strada Baba Dochia care alimenta lacul de acumulare din Piața Aurel Vlaicu, pentru cele două mori. Podul Napoleon era peste acest braț pe strada Iosif Vulcan și făcea legătura cu Piața Sarmisegetusa. Podul a fost construit între anii 1890 - 1892, iar lungimea suprastructurii din metal a fost de 31,7 metri. Cheltuielile prevăzute pentru executarea acestui pod s-au ridicat la suma de 27.000 forinți.

Octavian LEȘCU

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13677910