Placa comemorativă Küttel

La propunerea lui Istvan M. Küttel (domiciliat în Germania), strănepotul dr. Carol Küttel, fost primar al Timișoarei, joi 26  octombrie a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea acestuia.

Familia Küttel este originară din Anglia, din comitatul Northhampton. În timpul războiului de 100 de ani, familia Küttel s-a așezat în Franța, de unde, în timpul războaielor religioase, a fost silită să emigreze în Germania. Dr. Carol Küttel a fost unul dintre cei mai iubiți primari ai Timișoarei.

Placa comemorativă a fost amplasată pe fațada imobilului de pe b-dul Tinereții nr. 1 și este inscripționată cu următorul text, în limba română, maghiară și germană: Această piață a purtat numele “Piața Küttel”.

Primarul Gheorghe Ciuhandu și Istvan Küttel la dezvelirea plăcii 

Dr. Carol Küttel (1818-1875) a fost primarul Timișoarei între anii 1859-1861 și 1867-1872. În această perioadă a contribuit substanțial la dezvoltarea orașului (prin construirea unui tramvai cu cai, a unor teatre și hoteluri, a liceului “Nikolaus Lenau” ș.a.).”

În timpul primarului Küttel

Funcțiunea militară a cetății a fost treptat redusă, a facilitat construcția drumului public în interiorul cetății și dezvoltarea zonei adiacente cetății, au fost plantați pomi în Piața Prințul Eugen (astăzi, Piața Libertății), străzile au fost pavate, clădirile spitalului și primăriei au fost extinse, a fost înființată brigada de pompieri voluntari și a fost restaurată zona rezidențială. În 1867, un plan al liniilor tramvaiului tras de cai a fost creat după ideile sale și a devenit președintele Societății pentru construirea unei linii ferate cu tracțiune animale. A sprijinit formarea unui liceu modern (astăzi Liceul Lenau) și a unui parc al orașului. A ajutat la construcția „Teatrului, Redutei și Hotelului”. Pentru acest proiect, a cheltuit o parte însemnată a averii personale. Pe perioada construcției, Împăratul Franz Josef I a vizitat Timișoara.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13772760