Monumentele actuale și pierdute

Monumentul Fecioarei Maria

Se găsește pe b-dul 16 Decembrie 1989, în intersecția cu str. Gh. Doja. Locul este numit Piața Sfânta Maria. Monumentul Sfintei Fecioare Maria s-a ridicat pe locul unde se presupune că a fost osândit Gh. Doja, conducătorul țăranilor răsculați, din anul 1514.

După versiunea timpului, când Gh. Doja era torturat și supus chinurilor, călugării iezuiți cântau cântece religioase, au văzut în văzduh figura frumoasă și blândă a Fecioarei Maria.

După încheierea osândei lui Doja, pe acest loc s-a fixat o icoană a Fecioarei Maria, care a rămas și în timpul ocupației turcești. Odată cu eliberarea orașului de sub ocupația turcilor, călugării iezuiți făceau procesiune la această icoană. Din cauza timpului și a intemperiilor, icoana a fost schimbată în mai multe rânduri și mai târziu s-a făcut o statuie de piatră.

Monumentul actual s-a ridicat în anul 1906, reprezentând-o pe Fecioara Maria în mărime naturală, așezată într-o capelă zidită în stil roman, după proiectul arhitectului Laszlo Szekely, sculptura fiind executată de sculptorul Stroll. Cei șase stâlpi de la capelă sunt din granit adus din Belgia, iar statuia din marmură de Carrara. Întregul monument a costat 23.000 coroane.

Monumentul Sfintei Treimi

A fost ridicat în anul 1740, în stil baroc, este în întregime din gresie și a fost înălțat în memoria victimelor ciumei din 1738. Se află și astăzi în Piața Unirii și de curând a fost restaurat.

Monumentul Sfânta Maria cu Sfântul Nepomuc

Ridicat în anul 1756, este u monument valoros, sculptat în gresie de către sculptorul Blim Wasserburger. Azi se află în fața Primăriei Vechi din Piața Libertății, după ce a fost mutat în anul 1853 în fața porții Transilvania, a fost readus la locul lui în 1963

Monumentul Victoriei

A fost ridicat în memoria eroilor din asediul de 107 zile și a luptelor din 9 august 1849. Dezvelirea monumentului s-a făcut la 17 ianuarie 1853, în Piața Libertății. Monumentul a fost conceput și executat de arhitectul Iosif Kranner. În timpul revoluției din 1918 monumentul a fost deteriorat, iar în 1936 a fost mutat în cimitirul militar din Calea Lipovei, unde se află și azi.

Monumentul Sailer

A fost ridicat în anul 1906, în cin-stea generosului donator al construirii Spitalului de Copii din Piața Horațiu (Piața Regina Maria). Antoniu Sailer, comerciant în Timișoara și-a folosit averea în scopuri caritabile. Pentru faptele lui, în anul 1902 i s-a atribuit titlul de cetățean de onoare a orașului.

Monumentul "Lupoaica”, Romulus și Remus

Este copia de bronz a Lupoaicei Capitoline și reprezintă darul orașului Roma făcut Timișoarei. A fost ridicat în anul 1926. Predarea monumentului s-a făcut de către consulul Italiei, domnul Cederca.

Monumentul “Eroii Neamului”

A fost ridicat de către veteranii de război în memoria camarazilor căzuți în luptele pentru reîntregirea și independența României (1941 - 1945) și pentru apărarea Timișoarei în zilele 10 - 18 septembrie 1944. A fost ridicat în 1996.

Monumentul vechi din Piața Traian

Existent în anul 1746, se spune că pe locul lui a fost prima biserică ortodoxă română din cartierul Fabric.

Monumentul Regelui Ferdinand I

A fost realizat de sculptorul Peter Jecza și se află în Piața Victoriei. Inau-gurarea monumentului s-a făcut cu prilejul aniversării a 80 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Monumentul Ion I. C. Brãtianu

Monumentul s-a ridicat pe b-dul Ion I. C. Brătianu de către sculptorul Peter Jecza în 1999.

Monumentul dedicat memoriei lui Corneliu Coposu

A fost ridicat în parcul de pe b-dul Corneliu Coposu (între Podul De-ce-bal și Podul Michelangelo). Acest monument a fost ridicat din inițiativa Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, organizația județeană Timiș. A fost executat de sculptorul timișorean Victor Gaga.

Monumente care nu mai există

Monumentul Generalului Scudier

A fost în Parcul Scudier, azi Parcul Central. În anul 1860, Comandantul Militar al Timișoarei, Generalul Antonio Scudier preia inițiativa și cu trupe militare, pe acest teren, plantează pomi, straturi de flori, creând acest parc. În mijlocul acestui parc, în anul 1881, drept recunoștință, cetățenii orașului liber regesc Timișoara, au ridicat o statuie, care a fost dărâmată de revoluționari în 26 octombrie 1918.

Poarta Forforozã sau a Prințului Eugen

Pe strada Eugeniu de Savoya, la numărul 24 se află o casă zidită în anul 1817, pe locul unde a fost Poarta Forforoză, prin care a intrat în cetate, victorios, în anul 1716, prințul Eugeniu de Savoya. Această poartă s-a numit mai târziu „Poarta Prinț Eugen” care, cu timpul, s-a deteriorat și a fost demolată.

Monumentul de marmurã de culoare gri

Acest monument a fost ridicat în cinstea pornirii primului tren spre Orșova. A fost situat în Cetate, la intersecția liniilor ferate ale trenului și liniile tramvaiului (azi intersecția Piața Victoriei – Bulevardul Regele Ferdinand I), undeva pe locul unde este astăzi Catedrala Metropolitană.

Octavian LEȘCU

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13772744