Imaginea Timișoarei de-a lungul vremii

De curând, a apărut cel de-al treilea volum intitulat „Timișoara veche - imagini de epocă” de Árpád Jancsó și Loránd Balla. Autorii au adunat din multe arhive și biblioteci aproape toate imaginile orașului nostru apărute în secolele XVI-XVII.

În secolele XV-XVI s-a generalizat tehnologia tiparului, iar cu aceasta și posibilitatea multiplicării pe scară largă a ilustrațiilor. Desigur, și până atunci existau cărți ilustrate, însă acestea erau executate manual, printr-o muncă migăloasă. Ele au apărut într-un număr foarte mic, de multe ori numai într-un singur exemplar. Răspândirea tiparului, tehnologia gravurii au făcut posibilă editarea cărților ilustrate în mii de exemplare. La început s-a folosit gravura în lemn, mai târziu gravorii au adoptat o tehnologie nouă, cu mai multe posibilități, cea a gravurii pe placă de cupru.

Text foto: Imaginea este desenată și gravată de către veneþianul Giacomo Franco și poartă titlul: La citta di Temisuar assediata dal Sermo Principe di Transiluania. Pe gravură, la locurile potrivite găsim inscripþiile: TEMISVAR; Temis fiume și litere. Sub gravură, în legendă: A. IL Sermo Precipe; B. Soccorso de Turchi et Tartari tagliati a pezzi; C. Nobilta di Transiluani; D. Transiluani 12 ma;
E. Siculi no 5 ma ; F. Turchi che fuggano; G. Usari no 3 ma ; H. Venturieri no 6m; Raitri no 2 ma ; L. Ratrani no 8m; M. Borgi della Citta; N. Artiglierie che batteno la Citta; O. Turchi che uanno uia. Putem observa că imaginea orașului nostru este una fictivă.

Importanța strategică a Timișoarei a crescut foarte mult odată cu expansiunea spre vest a Imperiului Otoman. Datorită repetatelor incursiuni ale armatelor turcești, cetatea a atras tot mai des atenția opiniei publice a vremii.

Primele reprezentări grafice cunoscute ale cetății Timișoara sunt miniaturile turcești care reprezintă scene ale asediului otomanilor în anul 1552. Aceste imagini ilustrează cronici turcești și s-au păstrat în manuscris.

Un alt eveniment istoric, cu ocazia căruia Timișoara a ajuns din nou în atenția Europei contemporane, a fost încercarea de eliberare din anul 1596. Principele Transilvaniei, Sigismund Báthory, a asediat Timișoara timp de aproape două săptămâni. A cucerit cartierele orașului, însă cetatea a rămas în mâinile turcilor. Acest asediu al Timișoarei a fost des comentat de contemporani. Publicațiile epocii au fost ilustrate cu imaginile cetății asediate, cu dispozitivele de luptă, cu amplasarea trupelor.

Primele gravuri cunoscute ce reprezintă Timișoara sunt cele semnate de Leonhart Bluemel (Nürnberg, 1576), Alexander Mair (Nürnberg, 1596) și cele ale lui Giacomo Franco (Veneția, 1597).

Așezările epocii se asemănau foarte mult între ele: cetatea sau orașul era înconjurat de ziduri, iar în interior se înălța câte o clădire reprezentativă, cum ar fi biserica centrală, castelul sau palatul, o cazarmă mai importantă, o fântână, etc. În gravurile ce reprezintă Timișoara apar întotdeauna următoarele elemente principale: castelul angevinilor, în forma pe care o avea după refacerea lui de către Ioan Huneade, turnul apei, râul Timiș cu o moară, mlaștinile din jurul cetății. În fundal, de cele mai multe ori se pot observa munți înalți, deși Timișoara este un oraș de câmpie. La vremea respectivă însă era obișnuit să se exagereze la reprezentarea formelor de relief.

Text foto: Cea mai veche gravură oarecum corectă despre Timișoara. Este opera lui Wilhelm Dilich și se găsește în cartea acestuia intitulată Ungarische Chronica…. Cartea a apărut pentru întâia oară în anul 1600, la Cassel. Această imagine a Timișoarei a fost preluată mai târziu de foarte mulți gravori.

Numele orașului nostru apare în formele: Temeswar, Temeßwar, Temesvar, Temisvar, Temeswarinum, Themisvar, Temiswar, Temisuar, Thömös war.

Cele mai multe reprezentări grafice ale Timișoarei le găsim ca ilustrații de cărți. Imagini cu Timișoara mai apar ca ornament și pe câteva hărți ale epocii, care, pentru a fi mai atrăgătoare, mai vandabile, au fost încadrate în "rame” formate din imaginile cetăților sau orașelor considerate mai importante sau mai interesante. Imagini ale Timișoarei se mai găsesc și pe foile volante atât de căutate în secolele XVI-XVII. Timișoara a devenit cunoscută, fiind un subiect important al relatărilor ilustrate care prezentau luptele cu turcii. Cele mai mediatizate evenimente din viața orașului au fost asediile din 1596 și 1716.

Imaginile au rolul primordial de a crea o atracție vizuală, rolul lor documentar este aproape neglijabil.

Árpád Jancsó

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13772684