Imaginea Timișoarei de-a lungul vremii (II)

Numărul trecut publicam prima parte dintr-un interesant material despre volumul „Timișoara veche - imagini de epocă” de Árpád Jancsó și Loránd Balla, care cuprinde  aproape toate imaginile despre orașului nostru apărute în secolele XVI-XVIII.

Text foto: Autorul gravurii este Johan Sibmacher, gravor din Nürnberg. Stampa a apărut pentru prima oară în cartea de largă circulaþie a lui Hieronymus Ortelius, intitulatã "Chronologia oder historische Beschreibung aller Kriegsempörungen unnd belagerungen der Statt und Vestungen auch Scharmützeln und Schlachten so in Ober und Under Ungern auch Sibenburgen mit dem Türken von A. 1395 biß auff gegen wertige zeit gedenckhwürtig geschehen…”, Nürnberg, 1602. Cartea a avut mai multe ediþii, ultima în 1665. Sub imaginea Timișoarei se poate citi: CONTERFACTVR WIE DIE VÖSTVNG TEMESWAR. VOM FÜRSTE[N] AVS SIBENBVRGE[N] BELEGERT GEWEST. AN[N]O 1596 Mense Juny, iar în colþul din dreapta, jos în chenar ornamental se aflã legenda: A. Das Schlos Temeswar. B. Die Vöstung und Statt. C. Die Müehl. D. Die Raitzen oder Vorstatt. E. Ein Lusthaus oder Edelsitz. F. Pl.vo 7 bürge[n] gezelt v[o]n Lager. G. Hern Albrecht Kyralj Schantz. H. Hern Flotten Schantz. I. Hern Cormtzen Schantz. K. Hie understehn sich die Tartern in der Christen Leger zufallen. L. Gesümpf und Morast. M. Temes flus. N. Der Turcke ausfal aus der Statt.

Cele mai multe gravuri apărute începând cu anul 1600 și până la începutul secolului al XVIII-lea au drept arhetip (model) reprezentarea apărută în cartea lui Wilhelm Dilich (1571–1650), publicată la Cassel în anul 1600, cu titlul: Ungarische Chronica. Știm că Wilhelm Dilich nu a vizitat niciodată Timișoara, dar reprezentarea făcută de el este considerată veridică, deoarece cunoaștem modul de lucru al acestui autor. El a studiat în prealabil toate documentele, descrierile cu privire la orașele pe care le-a desenat, și se presupune că a contactat și martori oculari pentru a afla amănunte privind înfățișarea cetății și a orașului. Gravura lui corespunde întocmai descrierilor vremii: se poate vedea cea mai impunătoare clădire a cetății, Castelul Huniade, biserica gotică din dreapta castelului, identificată de istorici cu de mult dispăruta biserică catolică Sf. Ladislau (după alții biserica catolică Sf. Ecaterina).

Primul care s-a inspirat din opera lui Dilich a fost Johan Sibmacher (mort în 1611). Acest cunoscut gravor, pictor și editor de carte din orașul Nürnberg, a prezentat cetățile și orașele întotdeauna în legătură cu un eveniment istoric. În cazul Timișoarei, acest eveniment a fost încercarea de eliberare de către armata principelui transilvan Sigismund Báthory, în anul 1596. Imaginea cetății și a orașului Timișoara, făcută de Sibmacher, a apărut întâia oară în foarte cunoscuta lucrare istorică a lui Hieronymus Ortelius, publicată la Nürnberg, cu titlul Chronologia oder Historische Beschreibung… Ober vnd Vnder Ungern... Cartea a avut succes, și după prima ediție din anul 1602, a fost reeditată de mai multe ori: în anii 1603, 1604, 1615 și 1620. În 1665 Martin Meyer a actualizat cartea lui Ortelius cu întâmplările din ultima jumătate de secol și a reeditat-o cu titlul Ortelius redivivus et continuatus...

Text foto: Descrierea Timișoarei în mult cunoscuta carte a lui Sigmund Birken, Der Donau-Strand... care descrie țãrile din Bazinul Dunării. Apărută pentru prima dată în 1665 cartea a avut foarte multe ediții în germanã și italiană. Gravura Timișoarei a fost executată de către Jacob Sandrart, vestit gravor german.

În anul 1664 a văzut lumina tiparului o carte care descria țările din Bazinul Dunării, scrisă de Sigmund von Birken. Ilustrațiile au fost desenate și gravate de către un cunoscut gravor al Nürnbergului, Jacob Sandrart (1630–1708). Cartea, purtând titlul Der Donau-Strand..., a devenit în scurt timp un bestseller și a fost reeditată de mai multe ori. S-a tradus și în limba italiană.

În timpul și după campania antiotomană condusă de Eugen de Savoya, care a dus la alungarea turcilor din Timișoara și din întreg Banatul, Timișoara este din nou în atenția contemporanilor. Apar multe cărți cu campania și mai ales foarte multe foi volante în care se regăsește și imaginea Timișoarei. Despre acestea vom scrie într-un număr viitor al Monitorului Primăriei Municipiului Timișoara.

Árpád Jancsó

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13678040