Fabrica de Bere din Timișoara

Descrierea Fabricii de Bere din Timișoara în decursul secolelor, așa cum e ea menționată în diferite descrieri și monografii. 

"Prima Fabrică de Bere Timișoreană S.A. Cu mai bine de două veacuri înainte, în anul 1718, a fost înființată prima fabrică de bere în Timișoara, cu scopul de a aproviziona întreg banatul cu bere. Fabrica cuprindea la început o bună parte a cartierului "Fabrică" și timp îndelungat a purtat numirea de "Fabrikshof". "

Mereu îmbunătățită

“În decursul celor două sute de ani de activitate fabricația a fost mereu îmbunătățită. Înființată la inițiativă particulară, la 1868 Fabrica se transformă în societate pe acțiuni, fiind astfel cea mai veche societate pe acțiuni din Banat. Cu puțin înainte de războiul trecut și chiar în cursul războiului fabrica a fost complet renovată, augmeniată și amenajată cu instalațiile cele mai moderne. În felul acesta a reușit să țină pas cu noua tehnică științifică de fabricație și prin îmbunătățirea calității să devină azi cea mai mare fabrică de bere din Banat și Transilvania. Produsele ei sunt cunoscute pretutindeni prin calitatea lor superioară.“

Pentru Banat și Ardeal

“Fabrica aparține azi unei societăți anonime cu un capital social de 36.000.000 lei. De cca. zece ani majoritatea acțiunilor este deținută de cunoscutul concern industrial din Transilvania Czell. Capacitatea de producție a Fabricei este azi de 120.000 Hl pe an, în felul acesta având posibilitatea de a satisface deplin consumația din Banat și o parte din Ardeal. Fabrica de bere are însemnătate nu numai ca furnizoare ci și ca o mare consumatoare pe piața agricolă bănățeană, deoarece ea prelucrează anual 150-200 vagoane de orz, procurat în cea mai mare parte din Banat.

În cadrele ei mai funcționează și o fabrică de malț cu o capacitate de 250 vagoane, în care se prelucrează orzul, precum și două fabrici de ghiață artificială, cu o producție zilnică de cca. patru vagoane de ghiață. Pentru forța motrică întreprinderea dispune de o centrală electrică proprie și mașini cu abur de cca. 450 Hp. Lucrează cu 200 de muncitori și angajați.”

O bere bine pregătită 

“Berea conține în general 3-4% alcool și 4-5% extract. Conținutul de acid carbonic îi dă spuma și gustul răcoritor. Culoarea berei nu este în legătură nici cu conținutul de alcool, nici cu cel de extract. E o credință falsă, că berea de culoare închisă este mai tare. Berea cehă (Pilsen etc.) este galbenă deschis, iar cea muncheneză e brună până la brun închis. Dintre toate beuturile spirtoase singură berea nu conține alcooluri tari, alcool de amil și butil, olei de fuzel, etc. Cei mai mulți oameni beau bere și vin, ca să se destindă sufletește.

Cine la sfârșitul unei zile, obosit fizicește și apăsat de necesitățile vieții, vrea să se recreeze, întotdeauna va găsi mângăiere într-o societate veselă lângă un păhărel. Calmează inima și creerul și ne procură ceia ce ne este necesar pentru a avea o dispoziție de mulțumire. O bere bine pregătită este cea mai potrivită beutură dintre toate beututrile alcoolice. Puțin alcool și anumite elemente nutritive, apoi acidul carbonic, dau berei calitatea unei beuturi reconfortante. Aceste calități față de celelalte beuturi rămân rămân cu mult în urmă, asigură berei o victorioasă răspândire în lumea întreagă.

Multă muncă, multă oboseală și mare grijă trebuie pentru a pune în consumație o bere bună."

Descriere din: GHIDUL ORAȘULUI TIMIȘOARA - de Ion Stoia-Udrea. EDITURA INSTITUTUL CULTURAL DE VEST - 1941

Octavian LEȘCU

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13677548