Fabrici care au funcționat în Timișoara după anul 1900

Viața economică a urbei a fost deosebit de intensă la început de secol, cu diferite fabrici și mărci recunoscute. Timișoara a avut, în prima jumătate a secolului trecut, o deosebit de bogată viață economică, marcată de prezența activă a numeroase fabrici de diverse produse, care situau urbea noastră la nivelul oricărui important oraș european, mărcile produse aici fiind binecunoscute și apreciate. 

Fabrica de salam

Fondată în anul 1922 ca societate în nume colectiv, Fabrica de salam Herz Hermann și Fiii S.A., s-a transformat în anul 1935 în societate anonimă, cu un capital social de 2 milioane de lei. Era cea mai mare fabrică din România, care producea salam de iarnă, numit "Salam de Sibiu”, fiind înzestrată cu cele mai moderne instalații frigorifice. Se fabrica după toate cerințele sanitare de igienă și numai din carne de porc superioară. Avea 78-85 de angajați, care pe timpul lucrului beneficiau gratuit de mâncare caldă de la cantina întreprinderii.

Uniunea Română-Italiană

Înființată în anul 1928, cu un capital inițial de 20 de milioane de lei, ROMITEX - Uniunea Română-Italiană pentru industria textilă a început să funcționeze în iulie 1929, cu o țesătorie cu 182 de războaie și circa 182 de muncitori. Treptat a fost completată cu diferite alte secții și instalații moderne, care făceau ca această fabrică să fie una dintre primele industrii pe țară în ceea ce privește calitatea fabricatelor sale. În anul 1934 s-a înființat secția de finisaj, apoi în anul 1936 albitoria, cu o capacitate de producție de 6 000 de metri zilnic, în 1937 filatura cu 10 000 de fuse. Pentru forța motrică, întreprinderea dispunea de o instalație cu aburi și o instalație electrică, care puneau în mișcare 230 de motoare. Avea în total 205 războaie mecanice automate. Valoarea totală a investițiilor se ridica la 120 de milioane de lei, suprafața clădită fiind de 31 231 metri pătrați. Lucrau cu 600 de muncitori, cărora li se plăteau salarii în medie anuală de 15 milioane de lei.  Fabrica producea fire de bumbac și diverse pânzeturi și țesături din bumbac, de lățimi diferite, între 75/220 cm. Producția era de 1 462 000 metri de țesături și 508 000 kg. fire de bumbac. În ceea ce privește asistența socială a muncitorilor, această întreprindere putea fi dată ca model. Ea dispunea de un ambulatoriu medical particular, cameră pentru sugaci, sală de mese pentru muncitori, două băi cu cadă și 18 dușuri cu apă caldă și rece. Se acordau o serie de avantaje, precum cadouri la diferite ocazii pentru angajați și avea cel mai perfect sistem de salarizare, în raport cu producția fiecăruia, plus un premiu lunar după numărul copiilor. Sistemul de salarizare de la Romitex a fost impus ca model în toată branșa țesătoriei.

Uzinele „Dura” S. A

Fabrica „Dura” a luat ființă în anul 1920, sub forma unei societăți în nume colectiv. La 23 decembrie 1920 a fuzionat cu fabrica „Lumina” S. A. sub titlul de Uzinele „Dura” S. A. Capitalul social era de 8 milioane de lei și avea 200 de muncitori. Uzina deținea o secție de elemente galvanice și o secție de corpuri de iluminat. În prima secție se fabricau tot felul de elemente și baterii electrice, cum erau bateriile de buzunar, bateriile anodice, iar mai apoi baterii uscate „Dura Optima”, care înlocuiesc cu desăvârșire acumulatorii cu acid.

Acești acumulatori uscați erau foarte apreciați de radio-amatorii de la sate și își datorau capacitatea lor lungă de funcționare faptului că se regenerau prin oxigenul luat direct din aerul atmosferic. Trebuie să mai remarcăm minunatele baterii „Dura Ideal” construite special pentru radio ca și bateriile „Dura Rex Speciale” produse care rivalizau la calitate cu cele mai bune produse similare ale fabricilor din străinătate. Iar în secția corpurilor de iluminat se fabricau tot felul de candelabre, plafoniere, lămpi pentru noptiere, lămpi de buzunar electrice etc. Ambele secții erau dotate cu cele mai moderne mașini, care lucrau după cele mai noi metode. Dealtfel, conducerea uzinei era în permanență preocupată de perfecționarea produselor pentru satisfacerea mai mare a publicului consumator.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13772700