Podul Decebal a împlinit 100 de ani (I)
Podurile Timișoarei dovedesc că avem o veche cultură tehnică la nivel european.
La începutul secolului XX, orașul de pe Bega a cunoscut o dezvoltare vertiginoasă. Urbanizarea accentuată, după un plan minuțios și foarte bine pus la punct încă la sfârșitul secolului XIX, apoi începutul secolului XX, a îmbogățit Timișoara cu poduri ce­lebre care pe lângă rolul lor firesc, de a asigura o legătură între malurile Canalului Bega, au devenit adevărate podoabe ale metropolei Banatului. “Podurile, pe lângă rolul funcțional pe care îl au și care le condiționează existența, reprezintă adevărate mesaje sub aspect tehnico-estetic, ale activității umane din perioada în care au fost construite. Istoria acestor mesaje devine importantă atât prin marcarea unor etape semnificative ale evoluției acestor structuri, cât și prin reflectarea indirectă a nivelului de cultură al societății care le-a edificat” – scria prof. dr. ing. Decebal Anastasescu. Iar Timișoara a dovedit că a ajuns la nivel european, chiar mondial din punctul de vedere al culturii tehnice.
"Să păzim de barbari podurile vechi, vechile noastre biserici."
Paul Séjourné
Poduri noi – podoabe ale orașului
La începutul secolului al XX-lea la Timișoara a început un program îndrăzneț pentru construirea de poduri noi peste Canalul Bega. În urma acestuia, metropola Banatului a fost înzestrată cu șapte poduri noi: Podul din Piața de Fân (Piața Badea Cârțan), Podul din Piața Morii (Piața Sarmisegetuza), Podul de pe Aleea Parcului (Podul Decebal), Podul Episcopal (de pe Bulevardul M. Viteazul), Podul Huniade (azi Traian, de lângă Piața Maria), Podul Regal (de la Fabrica de Țigarete), și podul metalic de lângă biserica Betel. Dintre cele de mai sus, patru poduri sunt în funcțiune și astăzi: podurile Decebal, Episcopal, Traian și Podul Metalic. Ele au devenit adevărate simboluri ale orașului. Decanul de vârstă este Podul Decebal (denumirea originală: Podul de pe Aleea Parcului).

Soluțiile tehnice foarte îndrăznețe pe de o parte, grija pentru a se încadra în mediul înconjurător, frumusețea lor, pe de altă parte, au făcut ca podurile timișorene să fie cunoscute în lumea întreagă. În anul 1907, Consiliul orășenesc a organizat o licitație publică pentru construirea primelor trei poduri (podurile de pe Aleea Parcului, din Piața Morii și din Piața de Fân). Adjudecarea s-a făcut în favoarea firmelor budapestane “Magyar beton és vasbeton építési vállalat” (pentru podurile din Piața Morii și din Piața de Fân), respectiv firma “Melocco Péter” pentru podul de pe Aleea Parcului. Primele două au fost date în funcțiune în anul 1908, iar podul de pe Aleea Parcului în 1909. Condițiile tehnice impuse proiectanților au fost foarte severe: s-a specificat să nu se depășească înălțimea prescrisă a podului sau dacă este necesar și inevitabil, numai cu o mică măsură și în “nici un caz spre detrimentul aspectului arhitectural al împrejurimii”. S-a stipulat micșorarea înălțimilor date, astfel încât „podurile care se vor realiza să fie nu numai podoabe ale cartierului respectiv, ci în același timp să facă posibilă sistematizarea impecabilă a sectoarelor de străzi cu care se racordează.” Podul Decebal (denumiri vechi: Podul de pe Aleea Parcului, Liget-úti híd, Parkgassenbrücke) a fost proiectat de către ilustrul profesor universitar budapestan, născut la Recaș, dr. ing. Győző Mihailich. Arhitectul podului a fost Albert Körössy. Podul Decebal, adică Podul de pe Aleea Parcului, Liget-úti híd, Parkstrassenbrücke a împlinit în luna mai frumoasa vârstă de 100 de ani.
 
dr. ing. Árpád Jancsó
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13772613