Podul Mihai Viteazul și podul Dacilor
Hidrocentrală, albie nouă de 2,4 km, și... trei poduri noi, toate au fost realizate la începutul secolului XX.
Canalul Bega, în cartierul Fabric avea mai multe brațe pe care funcționau mori de apă. Pentru o mai bună exploatare a energiei apelor Begăi, în anul 1902 municipalitatea a hotărât desființarea acestor mori și construirea unei hidrocentrale. În noul plan de sistematizare a orașului întocmit de către SZESZTAY László între 1901–1903, s-a prevăzut desființarea brațelor Begăi și s-a trasat o nouă albie de 2,4 km. Pe aceasta era necesară construirea de trei poduri noi. Condițiile privind înființarea hidrocentralei, a săpării noii albii pentru Bega și construcția celor trei poduri (proiecte de fezabilitate, aprobări, finanțare, exproprieri, etc.) au fost îndeplinite în anul 1906. Peste noua albie trebuiau construite un pod pe Calea Recașului (azi bulevardul Dorobanților) în zona pieței Morii (azi Piața Sarmizegetusa), un pod în Piața de Fân (azi Piața Badea Cârțan) și unul pe Aleea Parcului (azi bulevardul 3. August 1919). Despre cel din urmă (azi Podul Decebal) am scris în cele două numere precedente ale Monitorului.
Podoabe ale cartierului
Pentru întocmirea proiectelor și pentru realizarea podurilor în cauză, municipalitatea a organizat o licitație publică. În condițiile generale ale licitației s-a atras “atenția ofertanților în mod deosebit asupra aspectului simplu, dar necondiționat cu bun gust, deoarece la adjudecarea ofertelor, cerințele estetice vor fi luate în atenție în egală măsură cu condițiile economice”, să nu fie depășită înălțimea prescrisă a podului sau dacă este necesar și inevitabil, numai cu o mică măsură și în “nici un caz spre detrimentul aspectului arhitectural al împrejurimii”. S­a solicitat ca “podurile care se vor realiza să fie nu numai podoabe ale cartierului respectiv, ci în același timp să facă posibilă sistematizarea impecabilă a sectoarelor de străzi cu care se ra­cordează.” S-au primit 14 oferte de la firme cunoscute din Budapesta, Timișoara și Arad. Adjudecarea a avut loc la 30 aprilie 1907. Proiectarea și construirea podurilor din Piața Morii și din Piața de Fân au fost încredințate firmei budapestane Magyar Beton és Vasbeton Építési Vállalat. În vara anului 1908, consiliul orășenesc i-a convocat pe ofertanții desemnați câș­tigători pentru semnarea con­tractelor. Construirea po­­durilor din Piața Morii și Piața de Fân a fost contractată pentru suma de 215.000 coroane (amândouă).
Proiectanții podurilor
Proiectele pentru Podul din Piața de Fân și Podul din Piața Morii au fost întocmite de către biroul de proiectări al profesorului universitar din Budapesta, KOVÁCS–SEBESTÉNY Aladár, pro­iectanți fiind: KOVÁCS–SEBESTÉNY Aladár și PÓKA Rezső. KOVÁCS–SEBESTÉNY Aladár (Buda, 1858 – Budapesta, 1921) a fost un recunoscut specialist în construcții hidrotehnice. După absolvirea univer­sității tehnice de la Zürich a fost invitat și s­-a stabilit la Timișoara, unde a ocupat postul de director al Societății de Regularizare Timiș-Bega. A întocmit proiectul pentru regularizarea râurilor Timiș și Bega și prevenirea inundațiilor prin amenajarea de cinci poldere. În colaborare cu YBL Lajos a întocmit prima schiță de sistematizare a orașului Timișoara. PÓKA Rezső a fost asistentul profesorului KOVÁCS–SEBESTÉNY la Universitatea Tehnică din Budapesta, apoi a devenit unul dintre șefii biroului de proiectare al acestuia. Arhitectul celor două poduri, budapestanul HIKISCH Rezső a efectuat studii de profil la Budapesta, Dresda și München.
 
dr. ind. Árpád Jancsó
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13640325