Uzina hidroelectrică era un exemplu în domeniul inovării
Hidrocentrala din municipiul nostru a fost dată în exploatare în data de 3 mai 1910 și producea 89% din consumul de energie electrică al metropolei bănățene.
Pentru realizarea hidrocentralei, municipalitatea trebuia să răscumpere drepturile de folosință a apei de la unii deținători privați (moara Jovin sau moara de tabac, morile Prohászka, Gyürky și Gold), să intre în posesia vechiului depozit de lemne (orășelul cameral de lemne, care se întindea în zona mărginită de străzile O. Paciurea, M. Drăghici și bulevardul 3 August 1919 de astăzi), să facă alte exproprieri mai mici. După rezolvarea acestor probleme, orașul a obținut avizul favorabil al ministrului reg. magh. al agriculturii de la Budapesta pentru promovarea proiectului. Arhitectura clădirii uzinei și a anexelor a fost concepută de către renumitul arhitect șef al orașului, SZÉKELY László, în stil istorizant, cu multe elemente ale secesionului maghiar.


Dotările cele mai moderne
Majoritatea lucrărilor hidrocentralei au fost executate de către firma “Magyar Beton- és Vasbeton Építési Vállalat Wayss G.A. és Tsa.” din Budapesta. Lucrările mai mici au fost încredințate unor firme sau antreprenori din Ti­mișoara. Hidrocentrala este echipată cu trei grupuri identice: turbine orizontale Francis triplex, de 660 CP și generatoare electrice de 400 kW și tensiune de 2x2100 V (bifazat), fiecare. Turbinele au fost achiziționate în anul 1909 de la binecunoscuta firmă budapestană “Ganz Danubius”, iar generatoarele de la firma soră “Ganz-féle Villamossági R.-T.” Grupul Ganz avea deja experiența multor centrale electrice construite în lume, dintre care cea mai mare a fost hidrocentrala Tivoli, care furniza energie electrică pentru capitala Italiei. Proiectele pentru instalațiile uzinei au fost elaborate de cele două firme furnizoare. Hidrocentrala Timișoarei a fost dată în exploatare în data de 3 mai 1910. În primul an complet, ea a produs 4.132.000 kWh, adică 89% din consumul de energie electrică al metropolei bănățene. “Putem spune că uzina hidroelectrică este cea mai reușită hidrocentrală din Ungaria și este un continuator demn al celei mai vechi uzine electrice ungare, atât din punct de vedere tehnic, cât și economic. Timișoara a rămas fidelă cu ea însăși, atunci când a realizat această uzină și a dat un exemplu cum trebuie organizată și exploatată o uzină comunală”, a scris dr. Mihály SEIDNER într-un articol apărut în revista tehnicienilor din Ungaria, în care a făcut prezentarea uzinei hidroelectrice din orașul de pe Bega. Directorul uzinei, Henrik BILLING, a adus multe îmbunătățiri echipamentelor hi­drocentralei, multe dintre ele au fost invenții și au fost prezentate deseori specialiștilor în literatura tehnică sau prin vizite la fața locului. În perioada primului război mon­dial, Timișoara a resimțit mai puțin lipsa aprovizionării cu cărbuni, datorită furnizării energiei electrice de către hidrocentrala de pe Bega.


“Turbinele” - monument tehnic
După prima conflagrație mondială, Timișoara și circa două treimi din Banatul istoric au intrat în componența României Mari. După naționalizarea principalelor mijloace de producție (11. iunie 1948), în era socialistă centrala hidroelectrică a fost o subunitate în cadrul diferitelor ministere. După 1990, hidrocentrala construită din banii timișorenilor a intrat din nou în posesia orașului. Ea a fost păstrată în condiții bune, instalațiile vechi de 100 de ani funcționează și astăzi, sala mașinilor a fost frumos renovată, clădirea care adăpostește mecanismele de acționare a stăvilarelor a fost restaurată după modelul originalului, în mod exemplar. Uzina hidroelectrică - “Turbinele” din Timișoara - este un adevărat monument tehnic în funcțiune, o adevărată perlă de arheologie industrială. Sperăm că va intra cât mai curând în circuitul turistic național și internațional. Să ne mândrim cu aceste realizări, să arătăm de ce au fost în stare vechii timișoreni și să demonstrăm că noi, timișorenii de astăzi, având grijă de monumentele noastre, merităm zestrea moștenită.
 
dr. ing. Árpád JANCSÓ
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13639382