XI Piața Plevnei, fosta Piață Doja (partea 1, continuarea în numărul viitor)
Erori în monografiile despre Timișoara
Am semnalat deseori erorile apărute în monografiile Timișoarei privind evoluția urbanistică a orașului. De pildă s-a afirmat, că actualul cartier Fabric ar fi apărut în 1718 – 1720 “pe ruinele cartierului medieval Palanca Mare”. În realitate cartierul medieval se termina din punct de vedere spațial la vest de actualul Palat Neptun, acolo unde începe azi să se întindă cartierul Fabric (aprobat ca și cartier de locuit abia în anul 1744 și nu în 1718)! Cele două cartiere au avut deci amplasamente diferite. Despre Elisabetin s-a afirmat că ar fi apărut în 1716 – 1718 “pe ruinele cartierului medieval Palanca Mică”. În realitate și aceste două cartiere au avut amplasamente complet diferite. Actualul Elisabetin a apărut ca și cartier de locuit abia după 1750!
Despre  Piața Plevnei s-a afirmat că ar fi apărut pe “glacis“ (lucrarea de fortificare din pământ cu panta spre inamic, pentru a “acoperi“ fortificațiile). În realitate ea a apărut departe de glacis, pe “esplanadă“, câmpia pe care era interzis a se construi până la renunțarea la caracterul de fortificație militară al cetății în 1892.
Până în anul 1903 pe amplasamentul Pieței Plevna funcționa piața de animale (Viehmarkt, cunoscută în vorbirea curentă și ca “Piața de Porci“, Disznóvásár tér). În anul 1901 terenul pieței era neconstruit până la Strada Doja (fig.1). Din piață se vedeau pe Str. Doja casele de la nr.4 și nr.6 (construită în 1900). Casele de la nr.8 și 10 încă nu fuseseră construite. Se vedeau și clădirile pe colțul Străzii Doja cu Str. Laurian: casa de pe Str. Laurian nr.2 și de pe Str. Doja nr.12, clădirea a fost extinsă spre sud în anul 1906.Piața Plevnei, unul dintre cele mai elegante ansambluri de arhitectură ale Timișoarei

La scurt timp după parcelarea terenului, pe locul “pieței de porci” s-a construit cu rapiditatea tipică pentru Timișoara anilor 1900 unul dintre cele mai elegante ansambluri de arhitectură ale orașului.
Casa1 Romulus Nicolin este denumită de timișoreni Casa cu Păuni (Str. Berthelot fosta Caraiman nr. 4, arh. Martin Gemeinhardt, aut. construire 9.02.1904, terminată la 14.09.1904, transformări aut. construire 14.04.1910, fig.2 în extrema stângă, fig.3 în dreapta imaginii). Expresia plastică a fațadei este tipică pentru limbajul formal al arhitectului Gemeinhardt, în stilul anilor 1900, curentul Art Nouveau. Se remarcă formele unduite ale elementelor vegetale (“pomul vieții” marcând axa centrală a clădirii, diferite ornamente florale) și zoomorfe (faimoșii păuni, fig.4; vezi și fig.6, decorația casei de pe Plevnei nr.7, operă a aceluiași arhitect).
Casa Emil Szilárd2 a fost  construită în stilul anilor 1900, curentul Sezession (szecesszió, Str. Berthelot 2, aut. construire 5.09.1904, terminată 21.07.1905). Remarcabilă este poarta de intrare în curtea casei, reprezentând o adevărată “simfonie în metal“. Din păcate recent au fost montate elemente noi de susținere din metal, orizontale, nepotrivite spiritului inițial al porții (fig.5).
Mihai Botescu, Mihai Opriș, János Szekernyés

1În mod tradițional clădirile timișorene având numai parter și un etaj erau numite “case”, iar cele care aveau două sau mai multe etaje, erau denumite “palate”, similar cu termenul “palazzo urbano”, utilizat în italiană.

2Emil Szilárd a fost inginerul șef al Orașului Liber Regal Timișoara. A coordonat și a condus importante proiecte legate de dezvoltarea urbană: planul de dezvoltare urbanistică al orașului, trasarea și executarea noului canal Bega prin Fabric, partea inginerească a proiectului hidrocentralei (“turbinele”) pe Bega, proiectele a numeroase clădiri publice, bulevarde și străzi. Pentru meritele sale i s-a conferit crucea de Cavaler al Ordinului Franz Josef în anul 1908.
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13673347