De Sărbătoarea Înălțării Mântuitorului, Statuia Maria a fost redată timișorenilor
În perioada 12.03.2012 – 21.05.2012 au fost executate mai multe lucrări de restaurare a monumentului „Sfânta Maria” din Timișoara, care a fost vandalizat la începutul lunii martie.

Lucrările de restaurare au fost executate de Ion Oprescu, specialist restaurare piatră, angajat pentru această lucrare de către SC ADP SA. Lucrările de transport, montaj, logistică, material au fost asigurate de către ADP.

Lucrările de restaurare au cuprins următoarele faze:
-    curățare chimică și manuală
-    reconstituirea prin modelare a elementelor lipsă sau degradate
-    executarea de mulaje din cauciuc silicon pentru turnare
-    integrarea elementelor turnate în ansamblul monumentului
-    conservarea monumentului
-    restaurarea soclului și fixarea monumentului.

Detalii despre istoricul statuii, conform „Timișoara, Monografie istorică”, de dr. Nicolae Ilieșiu

Statuia Sfintei Fecioare Maria a fost ridicată pe locul unde se presupune că ar fi fost executat Gheorghe Doja, conducătorul revoluționarilor țărani din anul 1514. După tradiție, în timpul în care Doja era supus chinurilor s-ar fi arătat chipul Fecioarei Maria. După martiraj, în acel loc a fost amplasată o icoană a Mariei care a rămas și în timpul dominației turcești. În 1837, preotul din cartierul Principele Carol se plânge că cei care veneau la târg au deteriorat statuia. Episcopul Lonovici comandă realizarea unei icoane mari din lemn. În 1865, în locul icoanei din lemn se face o statuie din piatră de Bavaria. În 1877, această statuie este înlocuită cu o nouă statuie adusă de la Munchen.

Statuia actuală s-a ridicat în 1906 și o reprezintă pe Fecioara Maria în mărime naturală, așezată într-o capelă zidită în stil roman. Cei șase stâlpi de la capelă sunt din granit din Belgia, iar statuia din marmoră de Carrara.


Biroul Relații Publice

Foto 1, Foto 2, Foto 3, Foto 4, Foto 5

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13639417