Cartierul Mehala
Denumirea de MEHALA, comuna a primit-o de la turci, în timpul ocupației între anii 1552-1716. Comuna Mehala a aparținut din punct de vedere administrativ județului Timiș, dar fiind foarte aproape de orașul regal liber Timișoara, o despărțea doar câmpul de instrucție al armatei, majoritatea populației din comună aveau locuri de muncă în oraș, astfel au trăit avantajele vieții citadine fără a suporta greutățile impuse locuitorilor din orașul Timișoara. La 1 ianuarie 1910 în urma hotărârii comunale și a con­ducerii Municipiului Timișoara, cu aprobarea guvernului, comuna Mehala a fost anexată orașului Timișoara ca cir­cumscripția a V-a cu denumirea Franzstadt.

   

În jurul anului 1900 în Mehala s-au format mai multe colonii, în direcția gării era colonia Anheuer, Weisz, Blaș­covici și Ronaț, care era cea mai depărtată. Din aceste colonii, la momentul anexării, erau deja construite peste 300 de case familiale; cu etaj era numai una în piață, unde au fost călugărițe. Această casă cu etaj (pro­prie­tatea orașului) găzduiește o școală de stat și un cămin pentru copii. Celelalte clădiri publice sunt tot în centrul cartierului, în piață, este vorba de biserica românească, ortodoxă sârbească și biserica romano-catolică. Primăria construită în 1902 a fost cedată pentru școala statului.Pe teritoriul cartierului Mehala nu au fost străzi sau șosele pavate, nici chiar drumurile dintre colonii, la data anexării. Din acest punct de vedere sanitar serviciul era efectuat de un medic comunal. Serviciul de pază era asigurat de cinci polițiști și cinci jandarmi, coordonați de un notar. În urma anexării comunei Mehala de orașul Timișoara, locuitorii cartierului Mehala, au avut numai de câștigat. Imediat s-au înființat grădinițe de copii și școli, au început pavarea drumurilor și a trotuarelor, mai întâi drumuri de legătură între oraș și noul cartier, care imediat a fost și iluminat. Cea mai mare realizare a fost intro­ducerea tramvaiului electric, ast­fel populația Mehalei a beneficiat de dotările civilizației orașului.
Pe terenul cartierului Mehala în spatele gării se afla poligonul de tir, Parcul de distracții LUNA PARC și stadionul de fotbal.

Unele denumiri vechi și populare

Carterul Mehala s-a format la început sub formă de comună, cu numele Mehala, în timpul ocupației turcești, iar din anul 1910, odată cu anexarea la orașul Timișoara a devenit cir­cum­scripția a V-a Mehala.
Alte denumiri:
Suburbia Rasciană (cartierul istoric Mehala)
Suburbia Ortodoxă Mehala; Nowaja Warosch (orașul nou)

Octavian LEȘCU

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13772797