Cartierul Iosefin
01 Mai 2004
În anul 1744, se înființează Suburbia germană cu case mici familiale de vară, cu grădini mari. În cinstea lui IOSIF al II-lea care vizitează Timișoara în anul 1773, pentru a treia oară, cartierul a primit numele de IOSEFIN. Foarte mulți locuitori ai Pălăncii Mici și al Pălăncii Mari s-au mutat în Iosefin, mai târziu au venit să locuiască aici și coloniști ger­mani. Cartierul Iosefin a fost proiectat să se dezvolte pe cele două maluri ale Begheiului respectiv pe canalul navigabil. Canalul Bega a contribuit mult la transformarea cartierului Iosefin într-un port din care pleacă mărfurile Banatului spre Budapesta și Viena, pe Tisa și mai departe pe Dunăre.
Publicat in Istoria orașului tău
Cartierul Elisabetin
01 Aprilie 2004
Cartierul Eliabetin de azi a luat ființă în anul 1718, cu denumirea de „MAIERELE ROMÂNE”, iar în anul 1744 este re­cunoscut oficial de cartier se­parat și i se acordă administrație proprie. Denumirea îi vine de la faptul că majoritatea locuitorilor erau români și se ocupau de grădinărit, iar alții lucrau în construcții, Cartierul având vaste terenuri virane și spații libere s-a dezvoltat foarte rapid. Cartierul Maierele Române era împărțit în două părți distincte, partea de est formează Maierele Valahe cu construcții mai mici, dar rețeaua stradală mai ordonată în planul urbanistic. Partea a doua ur­banistică situată în nord-vest a cartierului purta denumirea Maierele Germane.
Publicat in Istoria orașului tău
Cartierul Fabric
01 Martie 2004
Cartierul Fabric se dezvoltă începând din anul 1720, pe ceea ce a rămas din suburbia Palanca Mare, care în asediul din anul 1716, a fost distrus. Cartierul Fabric a luat această denumire datorită numărului mare de fabrici, care erau în această zonă.

Denumirea oficială de Cartierul Fabric a primit-o numai din anul 1744. Cartierul Fabric așezat în partea de est a orașului, este primul cartier care s-a format în jurul Cetății și cu mai mare suprafață de teren pentru locuințe, de cca 500 de hectare. Din Cetate intrarea în cartierul Fabric se face peste podul Decebal.
Publicat in Istoria orașului tău
Cartierul Cetate
01 Februarie 2004
Denumirea cartierului vine de la existența Ce­tăților pe care Timișoara le-a avut în decursul secolelor. Denumirea definește existența cetății cu ceea ce se află în interiorul ei și ce se află în exteriorul Cetății. Men­ționez că Timișoara a avut o ce­tatea veche (Medievală) și ce­tatea nouă modernă, din care mai vedem și azi părți. Prima cetate ve­che, puternică, a Timișoarei, era dorită de toți sultanii. Circula și zicala: „Cine cucerește Buda cu­cerește un oraș, cine cu­ce­reș­te Timișoara, cucerește o țară”.
Publicat in Istoria orașului tău
Guvernatorul Claudius Florimund Mercy „Un om de aur pentru orașul Timișoara”
01 Ianuarie 2004
După eliberarea orașului Timișoara și a Banatului de sub ocupația turcilor, la 12 oc­tom­brie 1716, de către Prințul Eugen de Savoya și armata austriacă, ocupație ce a durat 164 de ani, Prințul Eu­gen de Savoya face propunerea, iar Ma­jesta­tea Sa îl numește Guver­nator al Banatului Timișan pe Con­tele Claudius Florimund Mercy, general de cavalerie. Prințul Eugen de Sa­voya l-a numit și oficial pe Contele Mer­cy în Banatul Timișan în postul de Gu­vernator militar și civil, decizia de nu­mire a fost dată la 1 noiembrie 1716.
Publicat in Istoria orașului tău
<<1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, >>

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13666947