Întâlnire a orașelor din BALCINET

În perioada 3-6 noiembrie s-a desfășurat la Ankara (Turcia), cea de-a șaptea întâlnire anuală a primarilor din Rețeaua Balcinet. 

Primarul Ankarei, Melih Gokcek și viceprimarul Adrian Orza, la reuniunea marilor orașe din Balcani

Timișoara a fost reprezentată la această întâlnire de viceprimarul Adrian Orza. Întâlnirea s-a desfă-șurat pe trei secțiuni:

  1. Dezvoltarea prieteniei și cooperării între marile orașe din Balcani prin intermediul activităților culturale și artistice;
  2. Regenerare urbană, păstrare și restaurare a centrelor istorice din principalele orașe balcanice;
  3. Stabilirea de relații permanente cu UE și atragerea de programe europene.

Toate cele trei secțiuni reprezintă un mare interes pentru Timișoara, această întâlnire fiind și un bun prilej ca cele mai mari municipalități din aceasta zonă să facă schimb de experiență.

La întâlnirea de la Ankara au participat 22 de municipalități din opt țări: Grecia (Salonic, Larissa), Turcia (Ankara, Bursa), Serbia (Belgrad, Novi Sad, Nis), Albania (Tirana, Korce, Gjirakosta), Macedonia (Kumanovo, Skopje), Bosnia (Sarajevo, Banja Luka), Bulgaria (Plovdiv, Sofia, Burgas, Varna), România (Timișoara, București, Craiova, Brașov).

Orașul Novi Sad va fi gazda întâlnirii din 2007 și președintele BALCINET pe anul viitor.

Ce este Balcinet?

Balcinet - Rețeaua Orașelor Balcanice, constituie o asociere a celor mai importante orașe ale Peninsulei Balcanice, la care Timișoara a aderat în 2001. Domeniile  de cooperare stabilite în cadrul rețelei sunt: administrație locală, mediu, infrastructura, dezvoltare urbana, educație, transport, social, cultural, dezvoltare economică, sănătate, cercetare, energie și industrie, telecomunicații și informatică.

Proiecte

Unul dintre primele proiecte conturate la această întâlnire a fost organizarea, anul viitor, la Ankara a unui Festival al Primăverii, un festival de folclor care să reunească ansambluri din toate țările membre, membre în rețeaua Balcinet, la care va participa și Timișoara.

Principii comune

La finalul întâlnirii, reprezentanții municipalităților prezente au semnat o declarație comună, în care își reafirmă sus-ținerea principiilor cooperării și solidarității în procesul de reabilitare și dezvoltare a orașelor membre rețelei.

Declatație

"Cultura este baza cooperării dintre noi și o condiție esențială pentru existența păcii și prieteniei și pentru întărirea îmbogățirii legăturilor dintre noi" se afirmă în declarația semnată la Ankara.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13423549