Filarmonica, în casa ei

În urmă cu 60 de ani, Majestatea Sa Regele Mihai I al României semna Legea 13, prin care lua ființă Filarmonica de Stat Banatul din Timișoara.

În 14-15 aprilie 2007, Filar-monica de Stat Banatul, printr-o serie de concerte, a marcat atât „întoarcerea” în vechiul sediu, cât și 60 de ani de activitate. La festivități au participat personalități marcante: MS Regele Mihai I și Familia Regală, Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, Primarul Gheorghe Ciuhandu, Mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfinția Sa Nicolae Corneanu.

Municipalitatea timișoreană a construit în anii 30 clădirea în care mai apoi a funcționat cinematograful Capitol, drept sediu pentru Filarmonică. Clădirea a rămas în proprietatea Primăriei Timișoara, până în 1957, când proprietarul a devenit Statul Român și a fost folosită de Cinematografia Regiunii Timișoara.

Primăria Timișoara a solicitat Guvernului transmiterea imobilelor Capitol și Grădina de Vară Capitol din proprietatea privată a Statului și din administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor "România - Film” în domeniul public al municipiului Timișoara și în administrarea Consiliului Lo-cal Timișoara. După mai bine de un an de la această solicitare, în sfârșit, Complexul Capitol a revenit municipiului Timișoara, la jumătatea lunii februarie a acestui an, astfel încât Primăria poate să înceapă reabilitarea lui și refuncționalizarea ca sediu al Filarmonicii Banatul. În acest sens, în bugetul local pe anul în curs sunt prevăzuți 250.000 RON pentru studiul de fezabilitate și proiectul de reabilitare a imobilului “Cinema Capitol”.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 03.08.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13833667