De ce "Timișoara, Mica Vienă"?

Sintagma „Timișoara, Mica Vienă” are origini istorice clar definite, așa cum apare și în cartea „Austria din presa bănățeană”, a profesorului universitar doctor Mariana Brandl Gherga.

"La sfârșitul secolului al XIX-lea, Timișoara se afla în aceeași situație cu Viena de la mijlocul secolului: o fortăreață înconjurată de ziduri groase care îngreunau circulația și dezvoltarea urbană. În anul 1892, autoritățile au hotărât «defortificarea» orașului, dar abia între anii 1906-1910 fortificațiile vor fi demolate pe deplin, atunci când militarii au permis acest lucru. Adică s-au construit: cazarma, tribunalul, închisoarea militară și diverse clădiri aferente. Schițele de sistematizare erau terminate încă din 1894. Acestea rezolvă structura generală a orașului în sistem radiar-concentric. Cetatea este înconjurată de două bulevarde: unul, mai lat, cu un prospect de circa 40 m, urmând aproximativ conturul interior al fortificațiilor, iar celălalt - limita interioară a glacisului. Ideea celor două bulevarde este simptomatică pentru spiritul emfatic al burgheziei timișorene. În a doua jumătate a secolului al XIX lea, Timișoara avea renumele de a fi «Mica Vienă».” (Mihai Opriș, Timișoara. Mică monografie urbanistică, București, Editura Tehnică, 1987, p. 114).

Încep să apară clădiri mai mici sau mai mari, influențate de arhitectura vieneză. La dimensiuni reduse, Timișoara semăna, exterior, prin fațadele baroce sau neoclasice, cu modelul imperial vienez. Interiorul, cel din inimă, s-a inițiat demult în tainele «centrului», modelându-se în spiritul imperial. «Mica Vienă» răsărea la marginea Imperiului ca o miniatură a unei imagini strălucitoare.”

Prof. univ. dr. Mariana Brandl Gherga

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13678003