Arta în săli de spectacole și în stradă

Încă din secolul XVIII, trupe ambulante de operă, în special italiene sau germane deschid gustul publicului timișorean pentru muzică. Din secolul al XIX-lea, opera pătrunde tot mai mult în cetatea Timișoarei, adepții săi umplând sălile de spectacol până la refuz.

În 21 octombrie 1871 ia ființă "Societatea filarmonică din Timișoara”, a cărei activitate se va impune în viața artistică a orașului atât prin diversitatea concertelor (corale, vocal-simfonice, simfonice, camerale), cât și prin celebritatea oaspeților ei. Primul concert îl susține în 8 decembrie 1871, când sub bagheta lui Heinrich Weidt au fost interpretate două ample lucrări vocal simfonice. În 1920, ia ființă Asociația “Amicii muzicii”, la care au aderat instrumentiștii Societății filarmonice, formând o aripă ce se va dori independentă. Aripa instrumentală, care își va schimba de mai multe ori denumirea, continuă să funcționeze, cu o prezență destul de densă în viața de concert timișoreană a deceniilor următoare, abordând un repertoriu specific din ce în ce mai divers. În 1947 ia ființă Filarmonica de Stat „Banatul”.

Ospitalitatea timișorenilor

În perioada 1940-1945, în urma Dictatului de la Viena, se refugiază la Timișoara, Opera din Cluj, care trezește în publicul de aici dragostea pentru acest gen muzical. Ospitalitatea și căldura cu care au fost primiți clujenii i-au determinat pe unii dintre aceștia să nu se mai întoarcă acasă și să contribuie, alături de localnici, la crearea propriului teatru muzical. Astfel, în 1946, se înființează Opera de Stat din Timișoara.

Variante alternative - arta în stradă

În societatea de astăzi numărul din ce în ce mai scăzut al spectatorilor în sălile de spectacol impune găsirea de soluții alternative pentru apropierea omului de actul cultural și valorile culturale. Proiectul „Timișoara – Mica Vienă”, care se desfășoară în Piața Unirii pe perioada verii, se dorește a fi o astfel de alternativă.

Proiectul promovează și ideea de a scoate arta în stradă, de a oferi unui public cât mai larg liberul acces la manifestări culturale de calitate, în aer liber, pe perioada verii, perioadă în care instituțiile culturale ale orașului sunt în vacanță, ca alternativă la lipsa evenimentelor culturale din această perioadă. Astfel, evenimentele artistice organizate în Piața Unirii au și darul de a oferi continuitate vieții culturale timișorene.

Palatul Culturii

Construcția clădirii Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner (constructori a numeroase săli de teatru din Europa Budapesta, Viena, Odessa) și a fost terminată în 1875. Două incendii de proporții au devastat clădirea. Primul a avut loc în 1880 și reconstrucția a durat până în 1882, păstrându-se integral forma originală a clădirii, construită în stil “Renaissance”.

Inedit este faptul că în această clădire își desfășoară activitatea în mod armonios patru instituții de artă, caz unic în lume: Opera Națională, Teatrul Național, Teatrul German și Teatrul Maghiar. Opera și-a desfășurat și își desfășoară activitatea în clădirea monument istoric din centrul orașului, care are o sală de spectacole cu 700 de locuri, unică în România prin frumusețea și acustica sa.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13678062