Deschiderea stagiunii la Teatrul German

Teatrul German de Stat Timisoara (TGST) își deschide cea de-a 56-a stagiune vineri, 28 septembrie 2007, la ora 19, cu premiera „Katchen din Heilbronn” de Heinrich von Kleist.

Spectacolul e în regia lui Clemens Bechtel, din Germania. Decorul este semnat de arh. Traian Zamfirescu, costumele au fost concepute de Geta Medinski, de la Teatrul Național Timișoara. Rolul titular este interpretat în distribuție dubla de actrița Sânziana Nedin din București, si de Olga Török, studentă la secția germană de actorie. Interpretează Boris Gaza, Christine Cizmas, Ida Jarcsek-Gaza, Horea Savescu, Harold Schmeltz, Andrea Nistor s.a.

"Un mare mister istoric și cavaleresc"

Piesa "Käthchen din Heilbronn", descrisă de însuși autorul său ca „un mare mister istoric și cavaleresc“, purtând și subtitlul „Proba focului“, a fost prezentată în premieră absolută în 1810 la Viena. Heinrich von Kleist (1777-1811) își plasează personajele în situații-limită și crize existențiale, menite a fi depășite doar prin interferarea cu lumea basmului și cea a viselor. Aceasta oglindește nu în ultimul rând nesiguranța lui Kleist ca urmare a Revoluției Franceze și a perioadelor lungi de război în care a trăit.

Despre autor

Heinrich von Kleist a fost privit de contemporani drept un excentric și un adept al exceselor, nebucurându-se în timpul vieții de recunoașterea operei sale. Celui care în cele din urmă s-a sinucis în apropiere de Berlin la doar 34 de ani, literatura universală îi datorează prin „Käthchen din Heilbronn“ una din lucrările sale cele mai complexe, emanând frumusețe și fascinație stranie în același timp.

Dintre alte lucrări semnificative din creația lui Kleist, Teatrul German de Stat Timișoara a montat de-a lungul anilor „Ulciorul sfărâmat“ (în 1962 și 1992) și „Gusikard“ (în 1993).

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Consiliului Local Timișoara si al Institutului pentru Străinătate din Stuttgart. Spectacolul se traduce la casca în limba româna.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13399087