Bega Bulevard - un eveniment inedit în viața urbei noastre

Apa care traversează orașul își va redobândi importanța cuvenită, printr-un festival care se află la prima ediție.
Canalul Bega este unul dintre elementele definitorii ale orașului Timișoara, din mai multe puncte de vedere. Bega are pentru Timișoara o importanță din punct de vedere estetic, urbanistic și ca factor de viață, în acest ultim element fiind inclus faptul că Bega este sursă de apă și de hrană. Este un element important pentru circulația în oraș și este un bulevard viu care traversează Timișoara. Orașul de pe Bega este împărțit în cartiere de cursul de apă al canalului Bega, iar cartierele comunică între ele prin intermediul a numeroase poduri construite peste canalul navigabil.


Istoric bogat

Canalul Bega este primul canal navigabil construit în România. Lungimea totală navigabilă era de 44 km pe teritoriul României si 72 km pe teritoriul Serbiei. Canalizarea râului Bega (Begheului) a început în 1728 în amonte de Timișoara, când contele Claudius Mercy a dispus săparea unui canal care să contribuie la asanarea terenurilor inundabile din jurul orașului. În 1739, inginerul Maximilian Fremaut continuă canalizarea. S-a construit astfel canalul navigabil propriu-zis, pe un traseu complet nou, actuala Bega Veche, cu o lungime totală de 116 km, până la confluența cu Tisa. În noiembrie 1732 circulă primul vapor, până la Pancevo. Începe în 1758 construcția în amonte a unui nod hidrotehnic între Topolovăț pe Bega și Coștei pe râul Timiș, care permite transferul de debit între Bega și Timiș, în funcție de nevoi.  Transportul de mărfuri: În anul 1752 exista deja Portul Timișoara în cartierul Iosefin. Cantitatea de mărfuri transportată pe Bega era de 20.000 tone. Până la începutul Primului război mondial navigau pe canal 563 ambarcațiuni comerciale, timp de 305 zile pe an. Volumul de mărfuri transportate ajunge la un maxim de 250.000 tone/an în perioada 1937 - 1938. Traficul suferă grav din cauza celui de-al doilea război mondial, iar în 1958 transportul de mărfuri încetează. Transportul de pasageri: În anul 1869 pe canalul Bega se fac primele curse de pasageri. Timișoara devine astfel primul oraș de pe teritoriul actual al României care utilizează acest mijloc de transport în comun.

În viitor, cu vaporașul

Bănățenii se vor putea plimba cu vaporașele de agrement pe Bega, de la Timișoara până la granița cu Serbia, după finalizarea lucrărilor de dragare a canalului. Proiectul de curățare a canalului este finanțat din fonduri europene, valoarea fiind estimată la aproximativ 17 milioane de euro. Curățarea celor 43 de kilometri va transforma Canalul Bega într-un adevărat șantier. Patru drăgi, șlepuri, graifere plutitoare, excavatoare, bacuri de 100 de tone, cu toate vor fi aduse la Timișoara pentru cea mai amplă operațiune de dragare din anii '80 încoace, termenul de finalizare a lucrărilor fiind 31 decembrie 2009. La finalizarea lucrărilor, canalul va putea fi traversat de vapoare ușoare sau șalupe. Municipalitatea timișoreană are un proiect ce prevede folosirea canalului Bega ca o cale de transport public, prin implementarea unui sistem bazat pe vaporașe de tipul celor care circulă în Veneția (vaporetto).


Evenimente pe Bega

Bega este un bun al orașului, iar Timișoara ar trebui să fie tutelată de prezența sa. Accesul la apă, la peisaj este un dat fizic al tuturor locuitorilor. Într-o lume în care problemele de mediu devin tot mai stringente, omul contemporan trebuie să-și reconsidere atitudinea față de ambient. De aceea se vrea interacțiunea directă cu locuitorii orașului în încercarea de a-i convinge asupra faptului că Bega este un important obiectiv turistic, cultural și ambiental. Urmărind toate aceste idei au luat naștere mai multe manifestări care au rolul de a aduce Bega în conștiința locuitorilor orașului. Astfel, în vară s-a derulat manifestarea ,,Bega Day”, iar acum municipalitatea timișoreană organizează evenimentul "Bega Bulevard”.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13397258