Alexandru Mocioni înapoi în Parcul Central

În 1949, când se împlineau patru decenii de la moartea lui Alexandru Mocioni, autoritățile comuniste au distrus bustul acestui din Parcul Central. Acum, Alexandru Mocioni s-a „întors” în Parcul Central

În data de 31.03.2009 se împlinesc 100 de ani de la trecerea în neființă a marelui patriot bănățean Alexandru Mocioni (1841-1909), personalitate com­plexă, care a excelat în diverse do­menii, atât în politică, cât și în cultură și artă, recunoscut pentru acțiunile sale filantropice.

A fost deputat în mai multe le­gislaturi în Camera Ungară a Par­lamentului de la Budapesta, unde a intrat pentru prima dată la 24 de ani.

A militat pentru drepturile ro­mânilor din Banat și din Transilvania, a prezentat numeroase proiecte de lege, care au vizat direct protejarea drepturilor românilor și s-a luptat pentru ele.

Pentru a marca centenarul morții lui Alexandru Mocioni, Primăria Timișoara a hotărât am­plasarea unui bust în Parcul Central.

Municipalitatea a avut această ini­­­țiativă, ca o măsură reparatorie, da­torată memoriei marelui patriot bă­nățean, dorindu-se astfel refacerea și re­­amplasarea bustului pe vechiul loc unde s-a aflat până în 1936.

Creatorul bustului, sculptorul Aurel Gh. Ardeleanu declara: „actualul bust a fost conceput ca să intre în dialog cu cel al lui Vincențiu Babeș, iar soclul - ca o poartă întredeschisă a istoriei Ro­mâniei. Fără acțiunile celor două personalități și ale altor intelectuali români din Ardeal și Banat, actul Marii Uniri nu ar fi avut loc.”

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13333452