Prima bibliotecă publică din Imperiu a fost la Timișoara

În cadrul demersului Municipiului Timișoara de a candida pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, Primăria Municipiului Timișoara organizează diverse acțiuni menite să promoveze orașul nostru ca un oraș cultural și să promoveze în rândul timișorenilor (și nu numai) ideea susținerii orașului nostru.
Printre aceste acțiuni se numără și o campanie de promovare a premierelor înregistrate de-a lungul timpului în Timișoara, campanie realizată prin metode neconvenționale, dar cu impact asupra publicului. 
Campania de promovare a premierelor a debutat la mijlocul lunii mai, cu evenimentul “Prima bibliotecă” – cel care a deschis șirul acțiunilor care stau sub semnul lui “prima/primul”. 
În urmă cu 196 de ani, la 15 mai 1815, Joseph Klapka a deschis la Timișoara prima bibliotecă publică din Imperiul Habsburgic și de pe teritoriul de astăzi al României.
Clădirea în care aceasta funcționa se află pe strada Augustin Pacha la numărul 8, în apropierea Pieței Unirii.
Biblioteca dispunea de o sală de lectură și oferea cărți cu împrumut contra unei taxe lunare.
Aceasta valora în banii de astăzi 60 de lei, iar garanția pentru împrumutul unei cărți depășea valoarea abonamentului lunar.
Tipograf și editor, Klapka a realizat și un catalog al celor 3.550 de volume din fondul bibliotecii, multe tipărite chiar de el.Ceartă în Piața Unirii

În ideea de a face cunoscut acest lucru, concomitent cu promovarea lecturii, sâmbătă, 14 mai 2011, pe o terasă din Piața Unirii, a fost organizat un happening cultural pe parcursul căruia doi tineri studenți la actorie au interpretat o ceartă plecată de la cât de important este să citești.
Evenimentul, filmat cu două camere ascunse, nu a fost anunțat în prealabil, pentru a-l păstra la nivelul de surpriză, iar reacțiile celor care au fost pe terasă dovedesc că am reușit în încercarea noastră.
La finalul momentului, doi tineri îmbrăcați în costume de epocă au împărțit cărți pe terasă și mai apoi în Piața Unirii, explicând semnificația momentului 15 mai 1815.
Peste 200 de cărți au ajuns cu titlu gratuit la timișorenii aflați sâmbătă seara în Piața Unirii.
În cadrul campaniei noastre, vor avea loc și alte astfel de happeninguri, pe parcursul întregului an.
De asemenea, cei care au idei și doresc să organizeze la rândul lor momente de acest gen, sunt rugați să ia legătura cu noi.Mulțumiri

Primăria Municipiului Timișoara mulțumește tuturor celor care s-au implicat pentru ca această idee să prindă contur: Eduard Jakabhazi – pentru conceptul evenimentului; Actorii Mircea Gligor și Stațenco Dragoș, de la Universitatea de Vest – secția Actorie, asistați de Andrei Havași, pentru naturalețea improvizației; Biblioteca Județeană Timiș - pentru implicare și donația de carte; Cercul de Studii Vestul - pentru donația de carte; Terasa Bierhaus - pentru găzduire și complicitate; VideoArts - pentru suportul tehnic cu care a fost realizat acest material; Adrian Frențescu, Adrian Schindarli, Vlad Dărău și Lucia Cânda - pentru sprijinul acordat în derularea evenimentului; Domnul Josef Klapka - pentru că a înființat la Timișoara prima bibliotecă publică din Imperiul Habsburgic și de pe teritoriul de azi al României; și nu în ultimul rând timișorenilor care se întrebau cum de mai este posibil în ziua de astăzi să te cerți pentru o carte.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13656826